Online időpontfoglalás

5 hiba, amit a legtöbb fogyókúrázó elkövet

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
5 hiba, amit a legtöbb fogyókúrázó elkövet

Beköszöntött 2016. Az évkezdés sokaknak a kemény fogyókúrák időszaka, új év, új én. Dietetikusunk, Bodon Judit összegyűjtött néhány buktatót és tippet, amivel sikeresebben vághattok neki az életmódváltásnak.

„Nem eszem semmit”

Hshutterstock_158625695.jpgabár jó lenne egyik pillanatról a másikra megszabadulni a felesleges kilóktól, a koplalás nem megoldás. A hirtelen lecsökkentett energia beviteltől fáradtabbá, ingerlékenyebbé válhatunk, pedig az év első pár munkanapján különösen nagy szükségünk van energiánkra. Mindeközben a várva várt gyors eredmény elmarad. Hosszú távú, tartós fogyást nem lehet elérni ezzel a módszerrel és még egészségünket is veszélyeztetheti.

RMC Tipp: Az étkezések kihagyása helyett inkább együnk többször keveset, de azt változatosan, és figyeljünk a szénhidrátok, zsírok és fehérjék arányára.

„Nem eszem szénhidrátot”

Legfőbb energiaforrásunk a szénhidrátok, így ezek kiiktatásával felborítjuk étrendünk egyensúlyát.

RMC Tipp: Nem kell teljesen elhagynunk a szénhidrátokat, inkább azok minőségére figyeljünk. Egyszerű szénhidrátok helyett (cukrok, fehér pékáruk stb.) inkább fogyasszunk összetett szénhidrátokat, sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket. Később leszünk éhesek és kevésbé emelik az inzulinszintet.

„Naponta mérem a súlyom és ide-oda ingadozik”

Lelkes fogyókúrázók akár naponta is ráállnak a mérlegre, azonnali visszajelzést várva igyekezetükért. Nem érdemes ilyen gyakori méregetéssel követni a változását, mert testsúlyunk bizonyos határokon belül (ez lehet akár egy-két kilogramm is) ingadozhat. Ez teljesen normális, nőknél például kapcsolódik a menstruációs ciklushoz, a fokozott vízvisszatartáshoz. Aktuális súlyunk függ a napszaktól is (este jellemzően magasabb) és hogy mit fogyasztottunk a megelőző időszakban (akár az előző nap is).

RMC Tipp: Mérjük hetente egyszer a súlyunkat, ugyanazon a mérlegen, ruha nélkül vagy fehérneműben, ébredés után, reggeli előtt.

„Kipróbálom ezt az új fogyókúrát, mindenki erre esküszik!”

Az épp aktuális divatdiéták mindig nagyon csábítóan hangzanak, de általában csak ideiglenes eredmény elérésére alkalmasak. Jellemző, hogy ha a fogyni vágyó elérte a célként kitűzött súlyt, akkor visszatér korábbi életmódjához. Így a kilók is előbb-utóbb visszakúsznak, sőt, általában több mint a diéta előtt. Ez az egyik legjellemzőbb jelenség a diétázók körében, a jojó effektus.

RMC Tipp: Ne hagyjátok magatokat meggyőzni az újabb fogyókúrás trendek hatásosságáról. Mindig lesz egy új csodadiéta, ami jobbnak ígérkezik az eddigieknél. Az életmódváltás hosszú távú elhatározás, kis lépésekkel kell haladni. A lényeg, hogy megtaláljátok az egyensúlyt, azt az egészséges étrendet, amit be tudtok illeszteni hétköznapjaitokba. Ha mindig csak egy apró egészséges újítást vezettek be, könnyebben beépülnek a mindennapokba.

"Ha elértem az álomsúlyt, nincs többé önsanyargatás"

Ha elértük a kitűzött súlyt, hajlamosak vagyunk visszatérni régi szokásainkhoz. Ezt azzal magyarázzuk, így már jól érezzük magunkat, párunknak is tetszünk, akkor miért sanyargassuk magunkat tovább? Az természetesen fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és mások is elismerjenek, viszont nagyon lényeges tudatosítanunk magunkban, hogy a túlsúly elsősorban nem esztétikai probléma. A felesleges kilókhoz számtalan szövődmény (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi panaszok, diabetes stb.) kapcsolódik. Ezek hosszú ideig is tünetmentesek lehetnek, majd elérkeznek egy olyan szakaszba, amely már csak gyógyszeres terápiával tartható kordában. Ezért is érdemes életmódváltásban és nem fogyókúrában gondolkodni.

RMC Tipp: Gondoljatok az egészséges életmód hosszú távú előnyeire. Számos betegség előzhető meg egy kis odafigyeléssel és a teljesítményetekre is pozitív hatással lesz, ha majd kicsattantok az egészségtől.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?