Online időpontfoglalás

A tompalátás szűrése a szülő feladata is

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A tompalátás szűrése a szülő feladata is
h_gyerek_nagyito_szem.JPG
A tompalátás az egy- vagy kétoldali vakság leggyakoribb oka a 20-70 év közötti korosztályban. A tompalátás szűrésének műszeres lehetőségéről készült nemrég egy tanulmány, melyben a photoscreening technikát (a szem fényképezése közben, az arról visszaverődő fény mintázatát vizsgálják) emelik ki, mint megbízható korai szűrési lehetőséget. Rendelőnk vezető szemorvosa, Dr. Kusnyerik Ákos szerint a csak photoscreening-en alapuló szűrés gyors és egyszerű ugyan, de az eredménye nem megbízható, ezért ennél komplexebb vizsgálatot javasol és a szülőket is bevonja a szűrésbe. A teljes szűrővizsgálat keretében felveszik a családi anamnézist és elvégeznek egy sor fizikális vizsgálatot (a látóélesség meghatározása, Hirshberg teszt, Lang stereo teszt, réslampa, törőközegek borússága), majd tájékoztatják a szülőket arról, hogy ők hogyan vehetik észre a látás zavarait.
Mindenképpen érdemes figyelni, hogy a kisgyerek pl szokott-e mellényúlni, amikor megfog vmit, illetve, hogy észrevettek-e olyat, hogy a szemei nem párhuzamosan álltak. A gyermekről készült fényképeket úgyis sokat mutogatjuk, nézegetjük, figyeljük meg, hogy a szemében található apró fényes pont - ez általában a külső fényforrás tükröződése -szimmetrikus-e, ugyanott helyezkedik-e el mindkét szemen. A hunyorgás is gyanús, illetve ha nagyon köozel ül pl. a tv-hez, de ez utóbbi lehet rossz szokás is. Ha mégsem az, akkor jelentheti azt, hogy lát élesen a kisgyermek.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?