Online időpontfoglalás

Alapvető tudnivalók a cukorbetegségről

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Alapvető tudnivalók a cukorbetegségről

shutterstock_173815727.jpgA cukorbetegségnek két fő csoportja van (a terhesség alatt fellépő szénhidrát anyagcserezavarokat ezektől elkülönítjük). Mindkét típus súlyos szövődményekkel járhat, különösen, ha későn ismerik fel. Hogyan alakul ki? Mit tehetünk ellene? Lehet szűrni? Dr. Somos Éva, diabetológus szakorvosunk foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az 1-es típusú cukorbetegek csoportjába az érintettek 10%-a tartozik. A betegség kialakulásáért genetikai, immunológiai, valamint környezeti faktorok tehetők felelőssé. Mivel az inzulin a cukor anyagcsere életfontosságú hormonja, az ilyen betegek - felnőttek, gyerekek egyaránt - kezdettől fogva inzulinkezelésre, egész életen át tartó inzulinpótlásra szorulnak. A kezelés célja, hogy elkerülhető, késleltethető legyen a cukorbetegség késői szövődményeinek a kialakulása. Az 1-es típusú diabétesz esetében figyelemfelkeltő tünet lehet a súlycsökkenés, fokozott folyadékfogyasztás illetve vizeletürítés. Súlyos esetben akár kómás állapot is kialakulhat még a diagnózis felállítása előtt. 

A 2-es típusú cukorbetegség a túlsúlyos felnőttek, sőt akár kamaszok betegsége, akik egyszerűen "kinőtték" a hasnyálmirigy inzulintermelő kapacitását. Általában alattomosan, tünetmentesen fejlődik ki a betegség, miközben a folyamatosan magas vércukor károsítja az alapvető fontosságú szerveket. A magas inzulinszint önmagában is növeli az éhségérzetet, ami az esetek nagy részében további testsúlynövekedéshez vezet.

A 2-es típusú cukorbetegek 90%-a egyszerűen már az életmód változtatásával is enyhíthetik, vagy akár vissza is fordíthatják a betegséget. Így nem csak a magas kockázati csoportba tartozók, de mindannyiunk esetében alapvető fontosságú az ideális testsúly elérése és fenntartása, a helyes étkezési szokások elsajátítása és a rendszeres testmozgás.

A cukorbetegség diagnosztizálása

Vérvétellel állapítható meg a vér cukorszintje, melyet éhgyomorra vagy terheléses vizsgálatban mérünk. Ha több alkalommal is az éhgyomri vércukor magasabb, mint 7.00 mmol/l vagy terhelés után 2 órával 11.1 mmol/l-nél magasabb, akkor cukorbetegség áll fenn.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?