Télen gyakran előfordul, hogy megcsúszunk a jeges utakon, járdákon. Többnyire az apróbb baleseteket a zúzódások begyógyulásával el is felejtjük, de nem mindenki ilyen szerencsés. Egy komolyabb esésből súlyos csonttörés is lehet, és sokszor ekkor derül csak ki, hogy bizony osteoporosis - közismertebb nevén csontritkulás – áll a baleset hátterében. Mit tehetünk csontjaink védelmében?
 

h_csontritkul__s.jpg

Csontszöveteink összetétele az évek múlásával párhuzamosan változik. Fiatal korban a csontállomány folyamatosan erősödik, majd 25-30 éves korunkra eléri maximális tömegét. Ezt követi az egyensúly időszaka, amikor ugyanannyi csontszövet épül, mint amennyi lebomlik. 40 éves kortól megindul csontjaink leépülése, mely a menopausa periódusában lévő nőknél még intenzívebb, éves szinten akár 1-3% is lehet. A csontszövet leépülés következtében meggyengülnek a csontok, könnyebben törnek, különös tekintettel a csigolyákra, az alkarra és a csípőre. Egy komoly csonttörés nem csak fájdalmas, de hosszas rehabilitációt és kórházi tartózkodást vonhat maga után.

A csontritkulás tehát leginkább a 40 év feletti nőket és az időseket érinti. Csontjaink egészségére azonban akkor is érdemes odafigyelnünk, ha nem tartozunk a veszélyeztetett korosztályhoz, hiszen alattomos betegség lévén a csontszerkezet tünetmentesen épül le. Többnyire már csak akkor vesszük észre, ha baj van. Pedig a csontsűrűség mérés egy gyors, fájdalommentes eljárás.
Rendelőnkben a csontritkulás szűrésére a sarokcsont csontsűrűség vizsgálatát végezzük el egy osteodenzitometriás ultrahangos készülékkel (sugárterhelés nélkül), pár perc alatt.
 
Mit tehetünk csontjaink egészségéért?
 
Életvitelünk jelentős szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében, a leépülés lassításában, így fontos, hogy:
 • Menjünk el csontritkulás szűrésre
 • Figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra
 • Fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket
 • Mozogjunk rendszeresen.

   

  További információért hívj minket bizalommal a (+36-1) 392-0505-ös telefonszámon.

   

  Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

  Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

  Mikor hívjuk vissza?