Online időpontfoglalás

Dr. Internet mindent tud?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Dr. Internet mindent tud?

shutterstock_187574333.jpgJártatok már úgy, hogy fájt valami, vagy észrevettetek valamilyen tünetet, és a Google-hoz fordultatok orvos helyett? Persze ilyenkor mindig a legrosszabb „diagnózisok” jelennek meg, és többnyire feleslegesen forgolódtok álmatlanul éjszakákon át. Például, ha csak azt írjuk be, hogy fejfájás, akkor több millió találatot kapunk, aminek jelentős része agydaganatot, vagy érbetegséget jelöl meg a napok óta szűnni nem akaró fájdalom mögött.

Dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyásza és fejfájás specialistája szerint, a könnyen hozzáférhető információknak vannak előnyei és hátrányai is. A páciensek tájékozottabbak, ez mindenképp előny, hiszen így többet tehetnek az egészségük érdekében. De egy-egy betegséggel kapcsolatban egyáltalán nem biztos, hogy esetükben arról a betegségről van szó, pusztán egyetlen egyező tünet alapján. Fontos tudni, hogy a fejfájásoknak nagyjából 130 fajtáját különböztetjük meg, és ezek hátterében többféle betegség állhat.

Szerencsére a legtöbb esetben, amikor öndiagnózissal rémisztgetjük magunkat, végül kiderül: banális, könnyen kezelhető betegségekkel, illetve állapotokkal állunk szemben, amelyek az életmódunk megváltoztatásával elmúlnak. Nem érdemes tehát sokat rágódni, ha tüneteink 4-5 napi pihenés, odafigyelés (sok folyadék, ún. szupportív terápia, azaz C-vitamin vagy épp egy kis gyógy-húsleves) ellenére sem enyhülnek, keressük meg azt az orvost, akiben megbízunk. Majd ő eldönti, hogy a mi esetünkben konkrétan mi állhat a háttérben, hiszen nem csak a tünetek listáját fogja kikérdezni, hanem azok kombinációját is átlátja, fizikális vizsgálatot végez, és ha szükséges további laborokat, képalkotó eljárásokat rendel el. Hamar kiderülhet: amitől rettegtünk, valójában egy kis magnézium, egy kiadós alvás, vagy kevesebb kávé fogyasztásával elmúlik. 

Végül azt tanácsoljuk, használjuk az internetet arra, hogy megtudjuk, mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében, képezzük, motiváljuk magunkat így a helyes életmódra. De a prevenciós szűrővizsgálatokat, és különösen a gyógyítást, bízzuk szakemberre. Eredményesebbek és nyugodtabbak leszünk.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?