Biztos veletek is előfordult, amikor nagyon hasogatott a fejetek, arra gondoltatok, jaj, már megint ez a fránya migrén. Higgyétek el, a többség szerencsés, ha egy hasogató fejfájással pár óra alatt megbirkózik. A migrén valójában sokkal több egy erősebb fejfájásnál. Dr. Bodnár Eszter, belgyógyász, fejfájás specialistánk tesztjéből megtudhatjátok, migrénetek van, vagy csak egyszerűen fáj a fejetek.

shutterstock_143846479.jpgA fejfájás komplex betegség, szakértők összesen 150 félét különböztetnek meg. Ezek két fő csoportba sorolhatóak: elsődleges és másodlagos fejfájás. Az elsődleges csoportnál maga a fejfájás a betegség, mint pl. a migrén, a másodlagos fejfájás pedig tünetként jelentkezik (magas vérnyomásnál, pajzsmirigy túlműködésnél stb.).

A migrén nehezen diagnosztizálható laborvizsgálatokkal és műszeres diagnosztikai eljárásokkal. A tünetek ismeretével, fizikális vizsgálattal és a kórelőzmény alapos kikérdezésével viszont egy fejfájás specialista el tudja dönteni, milyen jellegű fejfájásról van szó.

 

Tünetek

A migrénes fejfájás a következő tünetekkel jelentkezhet:

  • Súlyos, sokszor féloldali fejfájás
  • Kisugárzó fájdalom a szem környékén
  • Hányinger, hányás
  • Lüktető fejfájás
  • Fény-, hang-, szagérzékenység (sokszor előfordul, hogy a migrénes elvonul egy sötét, csendes szobába, hogy átvészelje a migrén rohamot)
  • 4-72 órán át tartó migrénes roham

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást személyi időpontmenedzserünktől, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?