Online időpontfoglalás

Fokozottan vigyázzunk gyermekeinkre a kánikulában

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Fokozottan vigyázzunk gyermekeinkre a kánikulában

A gyermekek frissebb, rugalmasabb szervezete jobban viseli a megpróbáltatásokat, nagyobb a tűrőképességük. A nagy melegben viszont pont ez a becsapós. Hiába látszik úgy, jól bírják a perzselő napot, egyik pillanatról a másikra derülhet ki, hogy az már rég túl van a tűrőképességükön és ilyenkor gyorsan romlik az állapotuk. Dr. Kemény Viktória, gyermekgyógyászunk ad néhány tippet, mire figyeljünk.

kanikula1.JPG

  • Érdemes a kinti aktivitásokat a nap korai és késői, általában hűvösebb időszakára időzíteni, a déli órákban pedig naptól védett helyen tartózkodni.
  • Ha ez valamiért nem oldható meg, a kicsiket mindenképpen magas faktorú naptejjel bekenve, nem meleg, de fejüket takaró sapkában engedjük a napra, utóbbit akár hideg (de nem jéghideg) vízzel rendszeresen nedvesíthetjük is.
  • Huzamosabb ideig ne engedjük gyermekeinket ilyenkor rohangálni, ugrálni, mászni. A napon álló fémjátékok, mászókák annyira felforrósodhatnak, hogy akár első, vagy másodfokú égést is okozhatnak. Ezeket mindenképpen érdemes először tesztelni, mielőtt játszani engedjük gyermekünket.
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a bőséges folyadék - főként víz - fogyasztása. Sajnos még mindig sokan hiszik el a tévhitet, hogy nem érdemes sokat inni, mert akkor csak izzadunk. Pedig az izzadásnak jelentős funkciója van, a bőrről elpárolgó folyadékkal hőt veszítünk, így hűti magát a szervezet. Ne spóroljunk a vízzel! Kánikulában a gyermekek és a felnőttek folyadékszükséglete is megduplázódhat.

kanikula2.jpg

  • Habár a klíma remek megkönnyebbülést jelent a forró napokon, sok üzletben szinte a legalacsonyabb fokozatra állítják. Ha gyermekünkkel klimatizált helyre megyünk, vigyünk neki legalább egy vékony hosszú ujjú felsőt, jól jöhet.
  • A kinti hőség miatt sokan mellőzik a szellőztetést. A légkondicionáló azonban csak hűti és szárítja a levegőt, nem cseréli. Rendszeresen nem szellőztetett helyiségben a levegő állott lehet, a kórokozók - akár magában a berendezésben is – felszaporodhatnak. Utóbbi száraz, viszkető szemet, köhögést, gyulladást okozhat. Érdemes naponta többször szellőztetni, a korai és a késői órákban.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?