Online időpontfoglalás

Gyerekekkel a rekord hidegben: mit mond a gyermekorvos?

Az extrém hidegben töltött idő problémát okozhat, hiszen a fagyás veszélye igen nagy.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Gyerekekkel a rekord hidegben: mit mond a gyermekorvos?

Az elmúlt napokban utolért minket a kemény tél, a hőmérő csak mínuszokat mutat. Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász szakorvosunk sajnos több olyan kisgyermekkel találkozott ez idő alatt, akiket nem öltöztettek fel az extrém hideg időjárásnak megfelelően, ezért úgy döntött, megosztja velünk tapasztalatait és tanácsait.

Jó, ha tudjuk: a téli megbetegedéseket és felső légúti fertőzéseket nem a hideg időjárás, hanem a vírusok okozzák. A nátha télen sokkal gyakoribb, hiszen a számtalan különböző vírus könnyen terjed a zárt terekben, mint az iskola és a munkahely.

A fagyos levegő elsősorban kisbabák és kisgyermekek esetében különösen veszélyes. A szülőknek ilyenkor fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy gyermeküket rétegesen öltöztessék, gondosan ügyelve ujjaikra, füleikre és az orrukra is. Sose induljunk el téli sétára kesztyűk nélkül! Bőrünk ugyanis fagyás közeli állapotba kerülhet, aminek jele a sápadttá, szürkévé, esetleg hólyagossá váló bőrfelszín. Ha ezeket a tüneteket észleljük, mindenképpen menjünk meleg helyre, ahol a hideg, vizes ruhát le tudjuk venni és meleg vízbe (max. 40°C) áztatott törölközőt tudunk teríteni a fagyos bőrre. Fontos, hogy óvatosan kezeljük, ne dörzsöljük vele a bőrt.


Néhány tipp nagyobb gyermekek számára:

  • Sose rágózzunk síelés vagy szánkózás közben
  • Szánkózás közben mindig lábbal előre helyezkedjünk el
  • Síelés vagy snowboardozás közben mindig használjunk bukósisakot
  • Habár a motoros szán is egyre divatosabb, 16 éven aluli gyermekek semmiképpen ne vezessék, és 6 éven aluliak ne üljenek fel rá
  • Sose húzassuk szánkónkat motoros szánnal
  • Tinédzserek esetében különösen fontos: semmiképpen se űzzünk téli sportokat alkoholos ital fogyasztása után

Tartsátok szem előtt ezeket a tanácsokat és élvezzétek a szabadban töltött időt akár a repkedő mínuszokban is!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?