Online időpontfoglalás

Hogyan erősíthetjük gyermekünk szervezetét járvány idején?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hogyan erősíthetjük gyermekünk szervezetét járvány idején?

Ha az jár a fejedben, hogyan tudnád a legjobban felkészíteni gyermeked, vagy az egész családod szervezetét az esetleges betegségre, olvasd el dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk javaslatait. 

shutterstock_1033938349.jpg

Teljesen normális, ha aggódsz a koronavírus miatt és félted a családod egészségét. A cél az, hogy mindannyian tisztában legyünk a megelőzés eszközeivel és ezek tudatában nyugodtak lehessünk. 

Hogyan erősíthetjük gyermekünk immunrendszerét? 

Fontos ismernünk a tényt, hogy az immunrendszer nem „erősíthető” különböző étrendkiegészítőkkel. Annak ellenére sem, hogy a boltokban külön polc van kialakítva az immunerősítő készítményeknek. (Ha valóban felturbózhatnánk az immunrendszerünket, az autoimmun betegségekhez hasonló állapotot érnénk el.) Az immunrendszert nem erősítenünk kell, hanem támogatni a megfelelő működését.

Az immunrendszer akkor működik jól, ha egészséges életmódot folytatunk és nincs semmilyen alapbetegségünkEhhez változatos étrend, testmozgás, friss levegőn töltött idő, megfelelő alvás és nyugodt légkör szükséges. Ha gyermekünk étrendjében rendszeresen (és megfelelő arányban) szerepelnek zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, húsfélék és tejtermékek, szinte biztos, hogy nem szenved hiányt vitaminokban és ásványi anyagokban. Így a bevitelt nem kell kiegészíteni semmivel, különösen akkor, ha a sport és a pihenés is jól működik. Vannak olyan állapotok, amikor mindez nem ilyen kihangsúlyozott, ha például a gyermek válogatós, ételérzékeny vagy egyéb ok miatt nem tud változatosan étkezni. Ilyenkor bizony pótolni kell a hiányosságot. A vitaminok között kivételt képez a D-vitamin: Magyarországon nem töltünk elég időt napon, nem fogyasztunk elég halat, így újszülött kortól ajánljuk a szedését. Tiniknek és felnőtteknek már 1000 NE-t naponta. 

shutterstock_1504161551.jpg

A célunk tehát legyen az, hogy a nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat elsősorban az ételekből nyerjük és ne tablettákból. Az étrendkiegészítőkkel ugyanis óvatosan kell bánni, hiszen a túladagolás veszélyes is lehet. (A vas túladagolása gyomor és bél vérzéshez, a szelén túladagolás pedig hajhulláshoz és fáradékonysághoz vezethet.) Ha kiegészítőket használunk, akkor tartsuk magunkat az ajánlott napi adagnál, annak ne a többszörösét adjuk a gyermekeknek. 

A megelőzés további részei 

Ha a fentiek alapján figyelünk gyermekünk és saját immunrendszerünk épségére, nincs más dolgunk, mint betartani az általános óvintézkedéseket. Ezek segítenek a megelőzésben és környezetünk védelmében. Maradjatok otthon, de ha kimozdultok, menjetek a természetbe. Gyakoroljátok a helyes kézmosást és fertőtlenítést, kerüljétek az arcotok, szemetek, szátok érintését. Ne menjetek tömegbe és egy időre ne látogassátok meg a nagyszülőket, hiszen ők nagyon veszélyeztetettek. Hívjátok őket gyakran telefonon, tartsátok egymással a kapcsolatot. 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?