Online időpontfoglalás

Hogyan válasszunk okos karácsonyi ajándékot gyermekünknek?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hogyan válasszunk okos karácsonyi ajándékot gyermekünknek?
Közeleg az év vége, lassan kikerülnek az ünnepi dekorációk az üzletekbe, írják a gyerekek a levelet a Télapónak és a Jézuskának. Indul a nagy dömping, ami után általában mindenki már alig várja, hogy a fa előtt legyen családjával, nyugalomban. Mit kapjon a gyerek? Ez a legfontosabb kérdés, igaz?

h_iStock_000001285261Medium.jpgDr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center vezető gyermekgyógyásza szerint a legnagyobb örömet azzal szerezhetjük, ha olyan ajándékkal lepjük meg őket, mellyel azonnal játszani tudnak. Nincs is nagyobb csalódás, mint egy korhoz nem illő ajándék. De az sem jó, ha elveszünk a bőség zavarában és néhány jól megválasztott ajándék helyett meglepetések sokaságát halmozzuk a karácsonyfa alá. Nézzük - ahogy a gyerekek hívják – Dr.Kinga tanácsait a megfelelő ajándék kiválasztásához. De ne felejtsük el, hogy az együtt töltött időt, a szülői figyelmet semmi sem pótolja. A közös élmények többet jelenthetnek bármilyen tárgyi ajándéknál, egy vidám családi nap egy különleges program könnyen a legszebb karácsonyi emlékké válhat.

Mire figyeljünk az ajándékvásárlásnál?
-         A gyermek fejlettségi szintjére,
-         korára,
-         érdeklődési területeire,
-         legyen az ajándéknak kapcsolatépítő jellege,
-         az ajándék gondolkodásra, kreativitásra ösztönözzön,
-         ne csak ajándéktárgyakban, élményekben is gondolkodjunk,
-  vegyük figyelembe gyermekünk elképzeléseit a hőn áhított ajándékról.

Mi kerüljön a fa alá?
  • Babáknál (0-12 hónapos korig) fokozottan figyelni kell arra, hogy a megvásárolt ajándékok, játékok biztonságosak legyenek, nehogy esetleg lenyeljék őket vagy más módon kárt tegyenek velük magukban. Az ajándékok súlyát tekintve legyenek könnyűek, így a csecsemő könnyen fel tudja emelni; méretüket tekintve nagyobbak, mint az öklünk; illetve legyenek nyál rezisztensek. A csecsemők alapvetően négy alapingerre - tapintás, ízlelés, hallás, látás - támaszkodnak, így a legjobb ajándékok számukra ezeket az ingereket aktivizálják. A kisbabák örülnek az érdekesebb, színes textilből készült ajándékoknak, élvezik a zenélő játékokat, melyek fokozzák felfedezőkedvüket. Ajándék tipp: csörgő, zenélő, ágyra szerelhető forgók, törhetetlen tükör és kellemes zenei CD-k.
  • A tipegők mozgási és szellemi képességei jóval fejlettebbek, ők sokkal inkább érdeklődnek a mozgásba hozható, egymásra helyezhető (építhető, összerakható) játékok iránt. A tipegőknek szánt ajándékok többségén ezért helyeznek el nyomógombokat, kapcsolókat, nyitható vagy mozgatható alkatrészeket. Ajándék tipp:labdák, építő elemek, lego.
  • A kisgyermekekkörülbelül 18 hónapos korukig tanulnak meg járni. Ezt kihasználva nagy élvezettel játszanak a felfedezőútjaikra is magukkal vihető (húzható vagy tologatható) játékokkal (fűnyíró, babakocsi). Az ilyen jellegű ajándékok nem csak nagy örömet okoznak számukra, de a motoros képességük fejlődésére is pozitívan hatnak. Ebben a korban népszerűek a koordinációs képességeket intenzíven igénybevevő ajándékok is, melyek elemei valamilyen szempont (szín, méret, forma) alapján csoportosíthatók vagy összerakosgathatók. A 2-3 éves korosztály számára a felnőtt világ apró másának megteremtése is nagy élményt jelent, hiszen gyermeki fantáziájuk kiteljesedhet, így a mindennapi élethelyzeteket modellező játékoknak nagyon örülnek. Ajándék tipp:babakonyha, szerelőkészlet, játék orvosi táska.
  • A 3-4 évesek már jobban keresik a többi gyermek társaságát, így előtérbe kerülnek a többszereplős játékok, köztük a szerepjátékok (jellemzően apuka, anyuka, gyerek). Egy ovis fantáziája határtalan, olyan szituációkat, történeteket tud kitalálni és eljátszani, amelyek valójában soha nem zajlottak le (például a játékaiból épített kisvasúttal egy nap alatt körbeutazza a világot). Ebben az időszakban érdemes elkezdeni a társasjátékok és a kártyajátékok bevezetését. Segítségükkel megtanítható néhány alapszabály és alapfogalom, melyek az élet további területeiben is hasznukra válhatnak. A rendszeres testmozgáshoz szoktatást is ajánlatos már ebben az életkorban elkezdeni. Ajándék tipp: társasjáték, kártyajáték, gyurma, ujjfesték, mesés puzzle kocka.
  • Az óvodás korú gyermekek egyre jobban érdeklődnek az őket körülvevő világ iránt, így gyakori kérdésük a „Miért?”. Tanulási vágyuk nagyfokú lelkesedéssel párosul, így tudásszomjuk kielégítésére érdemes nekik napi rendszerességgel történeteket, meséket olvasni. Ajándék tipp: mesekönyv, ismeretterjesztő könyvek, füzetek, program belépőjegyek (például állatkert, bábszínház), papír játékbaba, építőkockák.
  • A kisiskolások számára fontos, hogy a kötelező iskolai tevékenységek mellett új hobbikkal, képességfejlesztő foglalkozásokkal is megismerkedjenek. Sok gyermek kezd el ebben a korban tárgyakat gyűjteni, például különleges ásványokat, hírességek képeit, faleveleket stb. A kisiskolás gyermek érdeklődésének fenntartása érdekében érdemes kifejezni, biztosítani a szülők hobbival kapcsolatos támogatását. Ajándék tipp: fazekas játékkészlet, ékszerkészítő szett, tudományos interaktív játék készletek távcsővel vagy mikroszkóppal.
  • Kamaszkorban a szülőkkel együtt töltött idő még inkább előtérbe kerül. Egy tinédzser lány például nagyon élvezi, ha elmehet édesanyjával egy „shoppingolós” napra; a fiúk szívesen mennek édesapjukkal meccsre vagy túrázni. A közös programok mellett persze a tinédzserek tudják leginkább, hogy milyen ajándéknak örülnének, mik a divatos ajándéktárgyak korosztályukban. Ajándék tipp: beíratás az érdeklődésüknek megfelelő sportra, ékszer, óra, elektronikus kütyük.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?