Online időpontfoglalás

Idén másképpen kell együtt karácsonyoznunk – avagy amit a karácsony előtti tesztekről lényeges tudni

Valóban biztonságos együtt karácsonyozni egy negatív teszteredménnyel? Sajnos nem!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Idén másképpen kell együtt karácsonyoznunk – avagy amit a karácsony előtti tesztekről lényeges tudni

Az ünnepek közeledtével sok helyen elérhető a karácsony előtti koronavírus teszt, sőt, magunknak végezhető, „önlevevő” teszthez is hozzájuthatunk. Ahhoz azonban, hogy szeretteink és saját magunk egészségét biztonságban tudjuk, fontos tisztában lenni azzal, hogy nincs 100%-os biztonságú teszt és a tesztelés ideje, módja, a választott teszt típusa is számít az eredmény kiértékelésében.

Fontosnak tartjuk, hogy szakszerű információk alapján alakítsunk ki felelősségteljes személyes stratégiát az ünnepek idejére, ebben szeretnénk most segíteni.

Az idei év rengeteg nehézséget tartogatott, de mindvégig bíztunk benne, hogy a karácsonyt már együtt, szeretteink közelségben tölthetjük. A járványhelyzet jelenlegi állása szerint azonban idősebb és veszélyeztetett családtagjaink érdekében sajnos továbbra is az legbiztonságosabb, ha elmaradnak az ölelések és közös étkezések. Orvosaink más egészségügyi szakemberekhez hasonlóan azt javasolják, hogy kizárólag a közvetlen családunkkal, úgynevezett „vírusközösségünkkel” töltsük közös térben az ünnepet.

Online is elérhető szakorvosainkkal alapvetőnek tartjuk, hogy segítsük pácienseinket a megfelelő megoldások megtalálásában, az eredmények értelmezésében és teljeskörűen tájékoztassuk őket a lehetőségekről és korlátokról.


Amit a karácsony előtt végzett tesztekkel és az idei ünnepi időszakkal kapcsolatban hangsúlyozunk:

 • Tartsuk szem előtt, hogy jelenleg egyik koronavírus teszt sem maximális, 100%-os megbízhatóságú. Bár a PCR teszt például az antigén gyorstesztnél nagyobb biztonsággal (95% feletti találati aránnyal) dolgozik, ez sem tekinthető teljesen biztosnak. A tesztekről részletes információt itt találhattok, hogy melyik teszt mit tud: https://rmc.hu/hu/reszletes-tajekoztato-koronavirus-tesztekrol
 • Fontos tisztában lenni, ha tesztet kérünk, miért kérjük, és a célnak legmegfelelőbb tesztet kell választani. Sok teszt van, mindegyik más célt szolgál, léteznek tesztek a vírus jelenlétének kimutatására, aktuális fertőzöttség igazolására. Ezek a PCR és az antigén gyorstesztek, ahol a mintát torok és/vagy orrgaratból veszik. A szerológiai vizsgálat pedig vérből történő mintavétellel, korábbi fertőzöttség kimutatására képes. Ha nem jól választunk tesztet, akkor rosszul tesszük fel a kérdést, amire csak rossz választ kaphatunk.
 • Lényeges szempont, hogy mikor tesztelünk. Ha például kontakt személyek vagyunk, nem érdemes azonnal elvégezni a tesztet, mert időre (akár több napra is) szükség lehet ahhoz, hogy a garat nyálkahártyáján megjelenjenek a vírus részecskék. Itt merül fel az álnegatívitás fogalma, amivel már bizonyára sokan találkoztak: egy bizonyos időablakon belüli megfertőzöttséget sem zár ki a negatív (fertőzés nem igazolható) eredmény sem. Tehát a fertőződést követően még van esélye annak, hogy negatív eredményt mutat a teszt és tévesen azt hihetjük, hogy nem vagyunk érintettek, mégis fertőzhetünk.
 • Fontos, hogy a tesztet erre képzett szakember végezze el, mert a helytelenül levett minta téves eredményt adhat.
 • Ki kell emelni, hogy a teszt eredménye önmagában nem biztos, hogy teljes információt ad. Szükség lehet megerősítő vizsgálatra is. Negatív antigén gyorsteszt után például javasolt a PCR teszt elvégzését is megerősítésként.
 • Nem elég a korábbi fertőzöttséget igazoló szerológiai teszt sem. Jelenlegi adatok alapján valószínűsíthető, hogy újra elkaphatják a fertőzést a már átesettek is. Különösen azok esetében van esély arra, hogy eltűntek a szervezetéből az ellenanyagok, akik még tavasszal vagy nyáron betegedtek meg.
 • A tesztek a tesztelés időpontjáról adnak egy pillanatképet. Ha utána találkozunk egy fertőzött személlyel, mire megkapjuk az eredményünket már fertőzöttek lehetünk.
 • A gyerekek esetében fontos kiemelni, hogy ők gyakran tünetmentesen vészelik át a fertőzést, de így is fertőznek és sajnos feltételezhetően esetleg hosszabb ideig, mint a felnőttek.

 

A tesztek védelmében

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van akkor a teszteknek úgy általánosan?! Nagyon sok, hiszen a betegség kimutatása, a fertőzési lánc megtörése, a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából nagyszerű, hogy már egyre biztosabb tesztjeink vannak. Abszolút kiállunk a tesztelés szükségessége és fontossága mellett, ezért segítünk a megfelelő teszt kiválasztásában, szakszerű elvégzésében és értelmezésében.

De az egyéni kérdések eldöntésére korlátozottak a tesztek lehetőségei és ezzel tisztában kell lennünk, hogy felelős személyes stratégiát tudjunk kialakítani családunk, szeretteink biztonsága érdekében.

 

Létezik akkor biztonságos megoldás?

 • A legbiztosabb megoldásnak a 2 hét szigorú karantén és a 2 darab PCR teszt tűnik, de a tesztek elvégzése után is teljes karantén szükséges a találkozásokig, hiszen a köztes időben ugyanúgy elkaphatjuk a fertőzést és továbbadhatjuk. Lássuk be, hogy ez kevesek számára elérhető megoldás.
 • A szabad térben kisebb a vírus terjedésének esélye, egy ünnepi séta, vagy a teraszon, esetleg a kerti fenyőfa körül állva köszönthetjük egymást, de ekkor is viseljünk maszkot és tartsuk a távolságot!
 • Online karácsony. Találjunk ki online kivitelezhető ünnepi programot, hiszen akár ehetünk is „együtt” ha egy laptopon, tableten, vagy telefonon bekapcsoljuk szüleinket, nagyszüleinket. Beszélgethetünk, de akár szimultán társasjátékozhatunk is együtt.

 

2020: a Covid Karácsony éve

Ünnepeljünk, csak egy kicsit másképp! Nagyon nehéz a koronavírus járvány miatt lemondani sok mindenről, amit szeretünk. Utazás, éttermezés, wellness, síelés, baráti találkozások, bulik. Most pedig itt az ünnep, ami mindenki számára fontos. Szeretnénk úgy tölteni, ahogy szoktuk, ahogy szeretjük. Ez teljesen érthető érzés.

De fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mi a fontosabb? Együtt ünnepelni, ahogy szoktunk és kockáztatni azt, hogy betegséget adunk át szeretteinknek, vagy most a biztonságot helyezni a középpontba és biztonságos megoldást választani az ünneplésre.

Nagyon nehéz az biztos, de mi azt ajánljuk, hogy felelősségteljes ünnepi stratégiát alakítsatok ki és az utóbbi mellett döntsetek.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk