Online időpontfoglalás

Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész

A fogmosás sajnos nem a kedvenc tevékenység a gyermekek körében, és néha igazi harcot kell vívni velük, hogy ne maradjon el egy alkalom sem.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Így tanítsd meg a gyereket fogat mosni, és imádni fogja! 1. rész

A szülők azonban könnyedén szerethetővé tehetik a fogmosást, ha odafigyelnek a helyes technika megtanítására és bevetnek néhány trükköt, hogy motiválják gyermeküket. Fogászati Központunk orvosainak segítségével két részes bejegyzésben foglaltuk össze, hogyan tehetjük szerethetővé a fogmosást. Az első részben a helyes fogmosás technikáját mutatjuk be.

 

Mikor és hogyan kell elkezdeni a fogápolást?

Amikor kibújnak az első tejfogak (körülbelül 4 hónapos korban), el kell kezdeni az ápolást. Fontos, hogy minél gyengédebben próbáljuk meg tisztítani őket, amihez nagyon jó választás kezdetben egy puha, ujjra húzható speciális baba fogkefe. Ilyenkor még nem kell fogkrémet használni, elég tiszta vízzel átdörzsölni a felületet. Ha már több fog is előtört, akkor megveheted a baba első fogkeféjét. A vásárláskor figyeljünk arra, hogy kerek fejű, puha és lekerekített sörtéjű fogkefét válassz, ami kifejezetten gyermekek számára készült. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni a fogmosást, válassz egy vagány, figurás fogkefét, hogy még inkább játékos legyen a folyamat. Érdemes már a kezdetektől odaadni neki, akkor is, ha még nem tudja önállóan használni, hiszen ez alatt nyugodtan ismerkedhet vele. A fogkrém kiválasztásánál is figyelni kell, mégpedig arra, hogy mindenképpen gyermekfogkrémet válassz, aminek alacsony a fluoridtartalma. A finom, ízesített fogkrémeket ugyanis a babák előszeretettel meg is eszik, ezért nagyon fontos, hogy ne kerüljön fluorid a szervezetébe. A felnőttek számára készített fogkrémek magasabb fluoridtartalmúak, annak túlzott fogyasztása pedig a fogzománc sérüléséhez vezethet.


Tanítsd meg a helyes technikát!

Kezdetben a szülők feladata, hogy megmossák a gyermek fogait. Ilyenkor ültesd a gyermeket az öledbe (ha már nagyobb, állhat előtted), óvatosan támaszd meg a fejét, és így mosd meg a fogait. Egészen 6 éves korukig akkor is mossátok meg újra, ha már ő maga is megtette, hogy biztosan alapos legyen a tisztítás.

A fogmosáshoz borsónyi fogkrémet használj, majd figyelj a fogkefe helyes használatára. Fontos, hogy minél hamarabb megtanítsd ezt a gyermeknek, hogy rögzülni tudjon a mozdulatsor. Ha a gyermek már nagyobb, add a kezébe a fogkefét és az ő kezét fogva gyakoroljátok a következő technikát:

  • a fogkefét a fogakra 45 fokos szögben tegyétek
  • mindig körkörös mozdulatokkal dörzsöljétek a fogakat, egyedül a rágófelszíneknél kell oda-vissza irányuló mozgással tisztítani őket
  • igyekezzetek mindig az íny felől eltávolítani a lepedéket
  • óvatosan dörzsöld át a nyelv felszínét is
  • az egész folyamat 2-3 percig tartson
  • egy nap kétszer javasoljuk a fogmosást: reggel és este, az esti legyen igazán alapos és utána már semmilyen ételt ne fogyasszatok

Reméljük sok szülőnek segítettünk abban, hogyan érdemes megtanítani a gyermeket a helyes fogmosásra és sikerül velük megszerettetni ezt a mindennapi tevékenységet. Ennek kialakítása nagyon fontos, hiszen a megfelelő fogápolás rutinná válása számos fogászati betegséget megelőzhet, például a fogszuvasodást vagy különböző fogágybetegségeket. Fontos tudni, hogy a helyes szájhigiénia része a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat is. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy a gyermek első fogorvosi látogatása még az első fogfájás előtt történjen, hogy ne alakuljon ki félelem a fogorvosok felé. Bejegyzésünk második részében arra fogunk tippeket adni, hogyan motiválhatjátok a gyermeket és hogyan tehetitek izgalmassá számára a fogmosást.

Fogászati Központunkban igazán barátságos környezetben és játékosan zajlik minden fogorvosi vizsgálat.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?