Online időpontfoglalás

Kezdődik a Sziget! Füldugók kéznél?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Kezdődik a Sziget! Füldugók kéznél?

shutterstock_85628539.jpgFesztiválszezon… ez egyben a halláscsökkenés szezonja is. Foghatjuk a fűnyíróra, a metróra, a motorozásra, ez mind igaz is lenne, de a halláskárosodás kialakulásának egyik leggyakoribb oka a túl hangos zenehallgatás. Dr. med. habil. Hirschberg Andor, fül-orr-gégész, audiológus szakorvosunk elmondja, hogyan élvezzük a jobbnál jobb koncerteket halláskárosodás nélkül.

Először is, mikor túl hangos? Fülhallgatón keresztül, ha a környezetünkben lévők is „élvezhetik” a zenét, vagy szabadtéren, ha a mellettünk lévővel kiabálni kell, hogy meghallja, neki szóltunk. Persze nem lehet egy-egy koncert kapcsán arra is gondolni, mindez mennyire károsítja hallásunkat. Nem is beszélhetünk ilyenkor komolyabb hatásokról, hiszen rövidebb ideig zúg, esetleg bedugulhat a fül, de másnapra rendszerint elmúlik. Amennyiben a panaszok nem rendeződnek maguktól 12 órán belül, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. A több napig, sőt akár hetekig tartó védőeszköz nélküli fesztivál-terhelés komoly trauma ugyanis a fülünknek, amely visszafordíthatatlan károsodást okozhat a hallásunknak.

Hogyan védjük hallásunkat?

Nem kell minden koncertet az első sorból hallgatni, pihentessük fülünket időnként a színpadtól távolabbi részeken. Koncerteken és hangos zenehallgatás esetén akut zajártalmat szenvedhetünk, amelynek esélye egyrészt a hangterhelés nagyságától és idejétől, másrészt egyéni érzékenységen is múlik. Ha időnként távolabb megyünk a hangforrástól, akkor csökkenthetjük a zajterhelést és ezzel a belső fül károsodásának esélyét is. Ha viszont mindenképp elől szeretnénk állni, akkor válasszunk füldugót, vagy fülvédőt. Nem módosítja ez az élményt, csak kicsit elviselhetőbbé teszi a fülünk számára. 

Ha két koncert között sem szeretnénk zene nélkül maradni, akkor használjunk zajszűrő fülhallgatókat, mivel ezek a beszéd frekvenciáját kiszűrik, így eleve nem kell olyan hangosra állítani a zenét. 

Tudjuk nehéz a fesztiválkínálatot úgy végignézni, hogy szempont legyen, a fülünkre is vigyázzunk. Különösen tinik esetében reménytelen. Nem valószínű, hogy megfogadnák, és nem nevetnének ki egy olyan szülői tanácsot, hogy: „És kérlek, ne hallgasd hangosan a zenét, mert megsüketülsz”. De ha tudjuk a veszélyeket, és picit odafigyelünk, akkor már sokat tehetünk azért, hogy 70 évesen is halljuk mit mondanak körülöttünk.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?