Közkívánatra: első trimeszteri szűrés a blogon 2. rész – Mit mutathat meg egy 12 hetes magzat?

Közkívánatra: első trimeszteri szűrés a blogon 2. rész – Mit mutathat meg egy 12 hetes magzat?

_eak6596.jpgHaladnak tovább a vizsgálattal:

- Itt a vénás vezeték,ami jól oxigenizált vért visz a szívbe.A szív elernyedésekor az áramlás irányát nézzük. A szívverés 167 ütés per perc, ez normális.

Megnézik a lábakat, éppen keresztbe van téve, a két karcsont is jól látszik, majd a szívhez érnek. Csermely doktor változtat a beállításokon, hogy a szív vizsgálatához minden ideális legyen. Szépen látszik a szív. Sorban mutatja a kismamának: jobb szívfél, bal szívfél, jobb pitvar, bal pitvar, jobb kamra, bal kamra.

- A pitvarokat elválasztó sövényben lévő lyuk, az ún. foramen ovale élettani, ez bezáródik szülés után. – magyarázza a doktor úr- A kamrai sövény is jónak néz ki, itt nincs élettanilag lyuk. Baj lenne, ha lenne.

Következik a tricuspidalis billentyű, ha itt kóros visszaáramlás van, az kromoszóma- vagy szívfejlődési rendellenességre utalhat. Színes dopplerrel az ún. kiáramlási pályákat figyeli, az aorta és a pulmonális ér áramlási irányát. Az a jó, ha ugyanolyan színűek dopplernél és V alakban érnek össze. Látszik is, de Csermely doktor még nem elégedett:

- Annak ellenére, hogy ideális a vizsgálat időpontja, vízszintesebben szoktak feküdni a magzatok, mint ahogy ő fekszik. Addig meg tudjuk nézni még, hogy a jobb és bal oldal stimmel-e – a gyomor síkjában az oldaliság is belőhető.

A kismama csodálkozik, hogy miért a jobb oldalán nézik a magzat bal oldalát, de a kismama jobb oldala a magzat bal oldala.

Csermely doktor most a kismamához fordul:

- Türelmesnek kell lennünk, hogy kivárjuk azt a pillanatot, amikor jól látunk, most megint a szög nem az igazi. Ez a vizsgálat azért is 60 perc, mert amellett, hogy nagyon alapos, meg kell várnunk, hogy jól vizsgálható legyen a magzat.

Újra a monitort böngészi: -Attól, hogy ennyire koncentrálok a monitorra, nem jelenti, hogy baj van.

- Most már nem izgulok, tegnap izgultam, hogy mi lesz ma – mondja a kismama.

- Nem kell izgulni, hiszen az esetek többségében nincs baj.

Megvan újra a tricuspidalis billentyű, nincs mély visszaáramlási jel a görbén, ez jó,csökken a kockázat. - Ezt a korai szívultrahangot ajánlott kiegészíteni egy jó 20. heti szívvizsgálattal, van pár dolog, ami itt még nem vehető észre. Néhány kórkép csak később alakul ki, és a szív mérete is jobban látszik később.

- Az a kis fekete a magzati húgyhólyag, tetszik látni? Mellette van két ér, ezek a köldökzsinór erei, amik folytatódnak a hasban. A köldökvénán lévő éren a folytatást látni,megvan a két köldök artéria is egymás mellett,tehát megvan a három ér a köldökzsinórban.

Újra megnézik az orrcsontot és a nyaki redőt, a biztonság kedvéért minden mérést többször végeznek el. A szűrések a londoni Fetal Medicine Foundation ajánlásait követik, mely szerint arcszöget már ne érdemes nézni. Túl nagy volt a szórás a mérésekben, megbízhatatlansága miatt már egyre kevésbé használják. Még mindig várják, hogy a baba jó irányba forduljon, addig megnézik a végtagokat és az ujjakat.

- Négy ujjat látunk az egyik kezén, látják? De itt van a hüvelykujj is, egy másik szögből.

- Látom - mondja mosolyogva. Már rutinosan nézegeti a nagy monitoron megjelenő képeket. Az apuka és a nagypapa sem veszi le a szemét a monitorról, hihetetlen élmény a családban az első babát így meglesni.

- Itt a lábakat látjuk, a sípcsont és a talp normális szöget zár be, tehát nincs dongaláb – most az apukához és a nagypapához fordul - Elnézést az apukától és nagypapától, ez egy ilyen időigényes vizsgálat. Van esetleg közben kérdésük?

- Nagyon érdekli őket, hogy megtudják fiú lesz-e vagy lány – szól a kismama.

- Megnézhetjük, de a 16. hét előtt még nem feltétlenül lehet megkülönböztetni a csiklót és a péniszt. Itt sem egyértelmű, látják? – mutatja a monitoron.

Újra megmérik a baba hosszát. Egyre jobb a kép,az arc előtti sík metszetén nézik az orr mögötti háromszöget,alul a csontos szájpad.

Közben Csermely doktor folyamatosan mondja, hogy éppen mit lehet látni:

- A szájpad ép. Alatta az állkapocs-csont is, arrébb csúszva, látszik a szemüreg és a szemlencse, a másik szemlencse is. Szuper! Gyorsan vissza a szívhez. Látszik a négy üreg. Tankönyvi. Ha már itt vagyunk, még egy tricuspidalis áramlást mérünk.

- Az idő nekünk dolgozott, teljesen ideális képet csináltunk, jobban látszik a V jel is mint korábban – mondja Csermely doktor megnyugodva. - Még egy picit arrébb kéne fordulnia, szuper, tökéletes kép.

A kismama nevet.

- Látja, ha nevet, jobban mozgatja. Elnézést, hogy így nyomom a vizsgálófejet, nem kellemetlen?

- Nem, semmi gond.

Tovább>>

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?