Közkívánatra: első trimeszteri szűrés a blogon 3. rész – Mit mutathat meg egy 12 hetes magzat?

Újranézik a szájpadot, az orrcsontot is, a nyaki redőt.

Közkívánatra: első trimeszteri szűrés a blogon 3. rész – Mit mutathat meg egy 12 hetes magzat?

- A nyaki redő belső csíkjához illesztem a kalibert, a fehér csík belső részére, a közte lévő fekete tér a nyaki redő. Ha 3,5 fölött van, az biztosan magas kockázat, biokémia nélkül is elmondható. Ha 2,5 fölötti, akkor csak emeltebb a kockázat.

A mi kismamánknak a második mérésnél is jóval a kockázatos alatt marad.1,74 mm.

Jelentősen változott a magzatról való tudásunk az elmúlt tíz évben, több mindent látunk, és sokkal több mindenről tudjuk, mi az. Az agyvizet termelő köteg, a 12. héten pillangó formájú, az agykamrában van. A 20. hétre összezsugorodik.

A vizsgálat végén átnézik még egyszer közösen a képeket, a kismamára vár még egy vérvétel. Ennek részleteiről a doktor úr tájékoztatja:

- Két vérparamétert vizsgálunk a vérből: a Papp-A fehérjét és a Beta HCG-t. A két érték hozzáad vagy elvesz a Down-kór kockázatából. Az összes mérés valószínűségi kockázatát számolva kijön egy érték, majd a háttérkockázatot szorozzuk az egyedi mérések eredményeivel. Ha az életkoritól eltérő kockázat magas, akkor elgondolkdounk azon, hogy mit kell csinálni. Ha alacsony, akkor megnyugodhatunk. Az életkori szűrés 5 % téves pozitivitás mellett, a kóros esetek 30 %-át szűri ki. A most végzett Down szűrésnél a 98%-ot is elérheti a detektációs ráta, míg a téves pozitivitás 3% alatt marad.

A detektációs ráta annak a valószínűségét jelzi, hogy Down-kóros magzat esetén a szűrőteszt pozitív eredményt ad. A téves pozitivitás azt jelenti, hogy a teszt pozitív eredményt ad, miközben a magzat nem Down-kóros.

Bár nincs most a vizsgálaton ok az aggodalomra, de felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni, ha esetleg a vizsgálat magas kockázatot mutatna ki? Amniocentézist lehet végeztetni, amely során tűvel mintát vesznek a magzatvízből. Ez az invazív vizsgálat 100 százalékosan pontos eredményt ad, de sajnos 1 % a magzat elvesztésének esélye.

A magzati medicina óriási léptekben fejlődik, ennek köszönhetően pár hónapja megszületett az amnio biztonságos alternatívája. Ez az ún.PrenaTest, aminek 99% fölötti a detektációs rátája, és 0,1 % a téves pozitivitási aránya.

Büszkék vagyunk arra, hogy a teszt a világpremiert követően szinte azonnal nálunk, az RMC-ben is elérhetővé vált. A Prenatest az anyai vérből mutatja meg a magzati Down, Edwards és Patau szindrómák jelenlétét. Ez a módszer teljesen biztonságos a magzatra nézve. Egyetlen hátránya, hogy pillanatnyilag drága.

- A kollégák leveszik a vért,megkapja a kórlapot,a képeket,a videót,és az esti órákban a kockázat elemzés értékével jelentkezünk. A huszadik héten érdemes eljönnie még egy alapos anomália szűrésre.

Az anomália szűrés egyszerűen rendellenesség szűrést jelent. Gabi, az asszisztens feltesz még néhány kérdést, előkészül a vérvételhez. Majd gyorsan leveszi a vért.

- Nem is éreztem a szúrást, se a kihúzást, pedig az fájni szokott – dicséri a kismama.

Gabi mosolyog:

- Örülök, kb. 15 éve kezdtem a vérvételt, akkor még egymáson gyakoroltunk, jó rég volt, nem is ilyen vékony tűk voltak.

Csermely doktor visszajön elköszönni, hoz magával egy könyvet is, amit a felesége terhességéről írt. Köszönetképpen, hogy vállalta a közvetítést, megkapja a kismama a könyvet. Amíg Gabi az összes anyagot összerakja,a páciens a váróban ül,férje rendezi a számlát,majd Gabi kiviszi a mappát, megmutatja mit talál benne a kismama és elköszön.

- Köszönjük, hogy vállalta a szűrés közvetítését.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?