Mit tehetünk a vérszegénység megelőzéséért?

A fáradékonyság, szédülés vagy sápadtság hátterében gyakran egyszerű tápanyaghiány áll. Miért kulcsfontosságú a vas és a folsav, és hogyan támogathatod velük a szervezeted működését?

Mit tehetünk a vérszegénység megelőzéséért?

A nők szervezetének működése sok szempontból eltér a férfiakétól, és bizonyos tápanyagokból más mennyiségre van szüksége, hogy megfelelően működhessen. Ezek közül kiemelendő két alapvető fontosságú tápanyag a vas és a folsav, melyek nemcsak a vérképzéshez és így a gyakori vérszegénység elkerüléséhez elengedhetetlenek, hanem sok más testi folyamatban is szerepet játszanak.


Vas

A vas egy ásványi anyag, amely a hemoglobin, azaz a vörösvérsejtek oxigént szállító fehérjéjének nélkülözhetetlen része. Elégtelen mennyisége esetén nem lesz megfelelő a vérképzés, ami miatt fáradékonyabbak, gyengébbek lehetünk.

A vashiányos vérszegénység elsősorban a nőket érinti. Ennek oka a menstruációval járó vérveszteség, illetve a vasban szegény étrend.

Legjobb forrásai a máj és a vörös húsok, a tojássárgája, a hal és a szárnyasok. Habár számos növényi élelmiszer is magas vastartalommal rendelkezik (pl. lencse, bab, borsó, diófélék, spenót), az ezekben található vas nehezebben hasznosul. A felszívódást javíthatjuk, ha ezeket az ételeket magas C-vitamin tartalmú élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk, így például egy paradicsommal készült csicseriborsósaláta, egy gyümölcsös-spenótos smoothie vagy egy pohár narancslé a diós zabkása mellett már jelentősen javíthatja a hasznosulást.


Folsav

A folsav a folát, vagyis a B9-vitamin mesterséges, könnyebben felszívódó formája, és más funkciói mellett a vörösvértestek képzésében szintén szerepe van.

A várandósságra készülve, illetve az első trimeszterben, fontos a folsavkiegészítés a magzat idegrendszerének fejlődéséhez, és az úgynevezett velőcsőzáródási rendellenességek, azaz a nyitott gerinc elkerülése érdekében.

A folát legnagyobb mennyiségben a májban, tojássárgájában, teljes kiőrlésű pékárukban, olajos magvakban és a zöld leveles zöldségekben (pl. spenót, sóska, káposztafélék) található meg, így egy változatos, növényi alapú étrend általában kielégítő mennyiségben tartalmazza.


Szükséges-e az étrendkiegészítés?

Kiegyensúlyozott táplálkozással fedezni tudjuk a vas- és folsavszükségletünket is, azonban bizonyos esetekben, pl. vegán étrend vagy egyes betegségekhez társuló vérszegénység vagy tápanyaghiány esetén szükséges lehet az étrendkiegészítés. Figyeljünk azonban rá, hogy a vas és a folsav is túladagolható, ennek pedig káros hatásai is lehetnek. Az étrend összeállításához, vagy a legmegfelelőbb étrendkiegészítő kiválasztásához mindenképpen javasolt orvos vagy dietetikus tanácsát kérni.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk