A nők szervezetének működése sok szempontból eltér a férfiakétól, és bizonyos tápanyagokból más mennyiségre van szüksége, hogy megfelelően működhessen. Ezek közül kiemelendő két alapvető fontosságú tápanyag a vas és a folsav, melyek nemcsak a vérképzéshez és így a gyakori vérszegénység elkerüléséhez elengedhetetlenek, hanem sok más testi folyamatban is szerepet játszanak.
Vas
A vas egy ásványi anyag, amely a hemoglobin, azaz a vörösvérsejtek oxigént szállító fehérjéjének nélkülözhetetlen része. Elégtelen mennyisége esetén nem lesz megfelelő a vérképzés, ami miatt fáradékonyabbak, gyengébbek lehetünk.
A vashiányos vérszegénység elsősorban a nőket érinti. Ennek oka a menstruációval járó vérveszteség, illetve a vasban szegény étrend.
Legjobb forrásai a máj és a vörös húsok, a tojássárgája, a hal és a szárnyasok. Habár számos növényi élelmiszer is magas vastartalommal rendelkezik (pl. lencse, bab, borsó, diófélék, spenót), az ezekben található vas nehezebben hasznosul. A felszívódást javíthatjuk, ha ezeket az ételeket magas C-vitamin tartalmú élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk, így például egy paradicsommal készült csicseriborsósaláta, egy gyümölcsös-spenótos smoothie vagy egy pohár narancslé a diós zabkása mellett már jelentősen javíthatja a hasznosulást.
Folsav
A folsav a folát, vagyis a B9-vitamin mesterséges, könnyebben felszívódó formája, és más funkciói mellett a vörösvértestek képzésében szintén szerepe van.
A várandósságra készülve, illetve az első trimeszterben, fontos a folsavkiegészítés a magzat idegrendszerének fejlődéséhez, és az úgynevezett velőcsőzáródási rendellenességek, azaz a nyitott gerinc elkerülése érdekében.
A folát legnagyobb mennyiségben a májban, tojássárgájában, teljes kiőrlésű pékárukban, olajos magvakban és a zöld leveles zöldségekben (pl. spenót, sóska, káposztafélék) található meg, így egy változatos, növényi alapú étrend általában kielégítő mennyiségben tartalmazza.
Szükséges-e az étrendkiegészítés?
Kiegyensúlyozott táplálkozással fedezni tudjuk a vas- és folsavszükségletünket is, azonban bizonyos esetekben, pl. vegán étrend vagy egyes betegségekhez társuló vérszegénység vagy tápanyaghiány esetén szükséges lehet az étrendkiegészítés. Figyeljünk azonban rá, hogy a vas és a folsav is túladagolható, ennek pedig káros hatásai is lehetnek. Az étrend összeállításához, vagy a legmegfelelőbb étrendkiegészítő kiválasztásához mindenképpen javasolt orvos vagy dietetikus tanácsát kérni.
