Napfény, strand, jó levegő és...fájó szemek? – A nyár kihívásai I. rész

Napfény, strand, jó levegő és...fájó szemek? – A nyár kihívásai I. rész

Nézz a napba, de okosan! A nyár a nagy lazulások, haverok, buli, Fanta ideje! De csak akkor tudjuk élvezni igazán, ha betartunk néhány alapvető egészségügyi szabályt. Három részes blog-sorozatunkban most ezeket villantjuk fel nektek. Kezdjük az egyik legérzékenyebb témával, a szemünkkel.

Dr. Dzvonyár János szemész szakorvostól hallhatunk néhány fontos tanácsot.     

shutterstock_212248846.jpg

Védekezzünk a napfény elől!

Köztudott, hogy szemünket védeni kell az ultraibolya (UV) sugárzástól, amelynek szintje az utóbbi évtizedekben megemelkedett. Ezt a sugárzást okolják a szürkehályog kialakulásáért (korábban úgy tudtuk, hogy a szürkehályog az üvegfúvók betegsége…viszont: míg az üvegfúvók száma drasztikusan lecsökkent, a szürkehályogban szenvedőké emelkedik…). A másik gyakori szemprobléma, a macula degeneráció az UV-sugárzás kivédésére szolgáló vitaminok csökkenése miatt következik be. Vagyis még nyáron is javasoljuk a vitaminok fogyasztását. Természetes szemvédő vitaminforrás a goji bogyó, a tengeri halak, a halolaj kapszulák. Sokaknak örömteli hír, hogy a vörösbor már fél deciliteres mennyiségben is vitaminbombának számít. Nem köztudomású, de az erjesztés 50-szeresére fokozza a vitaminok hatását! Az UV-szűrő napszemüvegek közül még az olcsóbb fajták is sokat segíthetnek.

Ha allergia, akkor szemészet (is)!

A szezonális, vagy pollen allergiások nagy része először a szemészeteken köt ki, mivel sokszor a szemtünetek a legintenzívebbek, legkellemetlenebbek. A kötőhártyán apró hólyag is megjelenhet,  allergiás kötőhártyagyulladás részeként. Ilyen esetben az antihisztamin tartalmú szemcseppek segítenek, legalábbis a szemtünetek mérséklésében, megszüntetésében. Fontos, hogy keressük fel az allergológust is. Szemorvosként sokszor tapasztaljuk viszont, hogy az allergiás tünetekkel hozzánk már nem küldik el a pácienst. Pedig, ez fontos lenne! Miért is? ....

shutterstock_616255949.jpg

 …Mert a fényérzékenység kellemetlen tünet

Ahogy említettem, magas UV-sugárzás esetén hordjunk napszemüveget. De mi a helyzet akkor, ha valaki már nem tud kilépni az utcára napszemüveg nélkül? Ez a fényérzékenység, melynek romlása esetén már nemcsak az utcán kell a napszemüveg, hanem zárt térben is. Ennek hátterében sokszor szintén az allergiát találjuk. Méghozzá azt a „lappangó” formáját, amely kevés általános tünetet okoz, de egész évben fennáll, és idővel fényérzékenyítheti a szemet. Ilyenek például a házipor/poratka, vagy penészgomba allergiák. Ez utóbbiak teszttel nem mindig kimutathatók, vagy olyan enyhe panaszokkal járnak, amire nem kap kezelést a páciens, így idővel kialakul a fényérzékenység. A jó hír, hogy a folyamat antihisztaminos szemcsepp kezeléssel megfordítható.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?