Újra itt a nyári hőség, amikor a hedonisták „sportja” az aperolos pohár emelgetése a hűs esti teraszon. :) Az aktív életmód hívei viszont most sem mondanak le a mozgásról – és ezt nagyon jól teszik. De vannak szabályok, amelyeket érdemes betartanunk, mert az extrém melegben sok minden máshogy működik a szervezetünkben. A 27 fok feletti meleg már az edzett, egészséges szervezetet is megviseli. Ilyenkor ajánlott elővigyázatosabbnak lennünk.

Cikksorozatunk első két részében a nyári szemvédelemről és a strandolás higiéniai szabályairól írtunk. Ezúttal Dr. Zsigri Szabolcs sportorvosunk segítségével elmondjuk, mire kell figyelned, ha a hőségben is szeretnél sportos maradni.

shutterstock_1720755991.jpg

Öltözz céltudatosan

 • Futás, bringázás, vagy túrázás közben mindenképpen viselj valamilyen – lehetőleg fehér - sapkát, védve a fejedet a napsütéstől. Bár amatőr trópusi pókvadásznak nézhetsz ki, mégis a tarkót is védő modellek is legbiztonságosabbak.
 • Bő, világos színű, lehetőleg könnyű anyagú (pld len) ruhát válassz. Bár furcsának tűnhet, a leégés ellen (főleg vízisportok esetében) érdemes hosszú ujjú felsőt választanod.

Hűtsd magad

 • Vizezd be a fejed, a sapkád, tegyél nedves törölközőt a nyakadba. Használj hideg vizes csuklópántot! Benedvesítheted a hosszú ujjú felsőd, kartyűdet is.
 • Ha útközben van kút, csap, állj meg pihenni és hűtsd le magad. Figyelj rá, hogy ebből csak akkor igyál, ha ivóvíz jelölés van rajta.

Okosan válassz időpontot

 • Az edzésedet próbáld meg kora reggelre, vagy estére időzíteni, amikor már bírható a hőmérséklet. Ha napközben is tolod (mondjuk egy bringa-, vagy kajaktúrán) többször állj meg, húzódj az árnyékba, pihenj.

shutterstock_409128244.jpg

Figyelj a folyadékpótlásra

 • Sport előtt, közben és után is igyál sok folyadékot, 5 percenként kortyolj, 45-60 perc alatt legalább 5 dl folyadékot vigyél be. Hosszú (45-60 percnél hosszabb) edzések esetében ennél nagyobb is lehet a folyadékigény. Ne egyszerre igyál sokat, hanem szinte folyamatosan adagold magadba
 • Az elvesztett ásványi anyagokat, energiát izotóniás itallal, géllel, szőlőcukorral, müzliszeletekkel tudod pótolni. Ezekből mindig legyen nálad tartalék. 

Ne erőltesd túl magad

 • Figyelj a tested jelzéseire: ha szédülést, fejfájást, hirtelen nagyfokú izzadást tapasztalsz, állj meg, vonulj hűvös helyre, igyál és egyél egy falatot. Az edzést is abbahagyhatod, nem érdemes kockáztatni.
 • A nyári hőség nem a rekorddöntögetés időpontja! Ne görcsölj rá a másodpercekre és kilométerekre. Ha nem megy, lassíts, pihenj, lazíts.
 • Minden megállásnál végezz rövid lazító gyakorlatokat. Így elkerülheted az izomlázat és a görcsöt
 • Ha pulzuskontrollal edzel, a megszokott terhelés melletti pulzusod sokkal magasabb lehet, mint máskor. Ha minden különösebb előjel nélkül a pulzusod elkezd emelkedni, az lehet az elégtelen folyadékbevitel jele is. Ilyenkor is érdemes inkább megállni, rendezni az állapotot, esetleg az edzést is abbahagyni.

Ne feledd: az edzés, a sport nem elsősorban a teljesítmény hajszolásáról, hanem a mozgás öröméről, a jó hangulatról szól. Élvezd a dolgot!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást személyi időpontmenedzserünktől, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?