Online időpontfoglalás

Strandkaják?! Diétás tanácsok nyárra

Nyáron, amikor a jól megérdemelt szabadságunkat töltjük, szeretnénk finomakat enni, inni.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Strandkaják?! Diétás tanácsok nyárra

Akár a strandon, akár otthon a teraszon pihenünk, egy kis odafigyeléssel az egészséges életmódhoz illeszkedve választhatunk. Ebbe beleférhet egy kis lángos a Balaton partján, egy grillezés otthon vagy a helyi különleges ételek megkóstolása egy külföldi nyaraláson. Következzék néhány útravaló jó tanács!


Figyeljünk az adag nagyságokra! Osztozzunk a családban, a társaságban, pl. felezzük el a lángost, pizzát. Fogyasszunk 1-2 gombóc jó minőségű fagylaltot a hatalmas kelyhek helyett. Ha a grillezésnél kisebb adagokat vágunk, mindent megkóstolhatunk anélkül, hogy túlennénk magunkat.

 

Kerüljük el a nagy melegben a zsíros, megterhelő ételeket! Például a lángos olajban sült kelt tészta, ettől már eleve nehezen emészthető, ráadásul feltétei vagy fűszeresek (fokhagyma), vagy további zsírbevitel forrását jelentik (tejföl, sajt). A gyomor, epe vagy bél problémákkal küzdők számára nem ajánlott étel.

 

Válasszunk halételeket is! Külföldi nyaraláson próbáljuk ki a helyi halakat, tenger gyümölcseit. A zsíros halak, mint pl. a pisztráng, lazac, makréla, omega-3 zsírsavakkal járulnak hozzá egészségünkhöz. A tó vagy folyóparton fogyasztott hekk pedig kiváló fehérjeforrás. Ma már olyan éttermet, büfét is találhatunk, ahol nem olajban sütik.

 

Válasszunk salátákat vagy savanyúságokat az étel mellé! Egy jó görög saláta, tzatziki, vagy a nyár slágere, a kovászos uborka is beleszámít a napi zöldségbevitelbe! Utóbbi ráadásul jótékony bacilusokkal gazdagítja bélflóránkat.

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ilyenkor a megfelelő folyadékfogyasztás! Általánosságban elmondható, hogy napi 8 pohár folyadékot igyunk meg, amiből 5 pohár legyen tiszta víz. Nagy melegben ez akár 2-3 pohárral is több lehet. Az alkohol nem számít folyadéknak (a sör sem), mert hatása épphogy a szervezetünk vízveszteségének fokozása (dehidratálás). Kerüljük el a nagy melegben az alkoholfogyasztást!

 

Különösen figyeljünk az élelmiszer higiénére! A nagy melegben könnyebben romlanak meg az élelmiszerek. A strandon válasszuk a frissen készült ételeket és kerüljük a romlandókat (pl. majonéz). A már felengedett termékeket ne fagyasszuk újra. A készételeket hamar tegyük a hűtőbe. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg.

 

+1 tipp fagyirajongóknak: érdemes a feldolgozott élelmiszerek helyett a minőségibb, cukrászdai termékekből választani. A gyümölcsös jégkrémek gyümölcstartalma valójában igen alacsony. Érdemes házilag jégkrémet, fagylaltot készíteni, így magasabb gyümölcs vagy tejtermék tartalmat, alacsonyabb cukortartalmat érhetünk el. Nagyszerű közös, gyümölcsökkel barátkozós program lehet ez a vakációzó gyerekekkel.


Az ételallergiával, intoleranciával vagy érzékenységgel küzdők számára nyaraláskor is fontos, hogy a panaszt okozó élelmiszereket szigorúan elkerüljék. Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Idegen nyelv esetén használhatunk fordító programot vagy kérdezhetjük a személyzetet. Az Európai Unióban mindenhol kötelesek a 14 fő élelmiszer allergén típust feltüntetni, vagy erről információt adni, éljünk a lehetőséggel! Érdemes előre átgondolni, melyek a biztonságos alapvető élelmiszerek, amelyeket magunkkal vihetünk vagy helyben is beszerezhetünk. A szállástól, étteremtől érdemes előre információkat kérni. Ilyen esetben tehát segíthet a kikapcsolódásban az előre tervezés, a felesleges kockázatok elkerülése.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk