Online időpontfoglalás

Új járvány: Az elhízás

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Új járvány: Az elhízás
h_merleg.JPG
Az elhízás, testünk zsírszövetének felszaporodását jelenti. Felnőttek és gyerekek körében egyre gyakoribb, manapság már világjárványról beszélhetünk. A WHO és az NIH is javasolja az elhízás szűrését a felnőttek körében.

A szűrés értelme
Az elhízás állapota jelentősen növeli a halálozás és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát, mint pl. a szív infarktus, agytrombózis, cukorbetegség, rák, magas vérnyomás, magas koleszterin. Egyéb nem halálos, de kellemetlen állapotok is a számlájára írhatók, úgymint az epekövesség, ízületi kopás, menstruációs zavar, terméketlenség.

Hogyan szűrjünk?
A szűrés a testtömeg index (TTI vagy angolul BMI) kiszámításából, a haskörfogat megméréséből, az elhízás esetleges okának felderítéséből (bizonyos endokrin betegségek, gyógyszerek), és a kockázat elemzéséből áll. A további lépések az eredményektől függnek.

Mi a testtömeg index?
A magyarok többsége sosem hallott még a testtömeg indexről. Ez egy szám, ami a szervezet zsírtartalmát becsüli meg a testmagasság és a testsúly segítségével. A testtömeg indexet az alábbi formula segítségével számíthatjuk ki:

Testtömeg index = testsúly (kg)/magasság2 (m)
Túlsúlyosságot jelent, ha a testtömeg index 25-29,9 kg/m2 közötti, ha nagyobb, mint 30 kg/m2, már elhízásról beszélünk.


Tudod-e?
· A legtöbb túlsúlyos nő súlyfeleslegét a terhesség vagy a menopausa idején szerzi, míg a 30 éven felüli férfiak esetében az ok a kevés mozgással járó életvitel.
· Az elhízásért sokkal inkább a kevesebb kalória égetése (mozgáshiány), mint a túlzott kalória bevitel (evés) a felelős.
· A viselkedési szokások közül a TV előtt eltöltött hosszú órák száma jósolja meg leginkább az elhízás bekövetkeztét.
· A társas környezeted is befolyásolja a testsúlyodat. Sokkal valószínűbb, hogy elhízott leszel, ha a szüleid, barátaid, testvéred, vagy párod elhízott.

Mit lehet tenni?
Az elhízás leggyakoribb oka a kalória bevitel és leadás közötti egyensúly megbomlása. Ahhoz hogy fogyjunk, több kalóriát kell égetnünk, mint amennyit eszünk, vagy iszunk.
A legtöbb tanulmány szerint ahhoz, hogy sikeresen fogyjunk, nem elég a kalória bevitelt megszorítani, hanem többet is kell mozognunk!

Először is reális célokat kell kitűzni!
Kezdjünk egy alacsony kalóriatartalmú (1000-12000kcal/nap) diétát, és csökkentsünk zsír bevitelt (marhahús, virsli, sajt, sült krumpli, édességek). Hetente 1 -1kg fogyás, hat hónap alatt 10% súlycsökkenés diéta mellett sikeres fogyókúrának tekinthető. Ezután az új testsúly megtartására kell törekedni. Ne legyünk csalódottak! Már 4-5 kg fogyás is csökkenti a kardiovascularis (szív és keringési) kockázatot, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Jó tudni! A jóllakottságérzés nem függ az étel kalória, vagy zsírtartalmától. Együnk különböző zöldségeket és gyümölcsöket, igyunk vizet, és ne cukortartalmú italokat. Együnk lassan, előre kiválasztott helyen, és különböző ételeket. Mindez teltségérzetet kelt, és nem kell éhesnek éreznünk magunkat.

“ Fitness versus fatness” – „Edzettség, vagy kövérség” Ez a szlogen arra a megfigyelésre utal, hogy nagyon nehéz a fogyást megtartani, hacsak nem végzünk rendszeres mozgást. Az egészség megőrzéséért legalább napi 1 óra mozgás (tempósabb gyaloglás) ajánlott. Fogyáshoz még többre van szükség! A legfontosabb gátja a testmozgásnak az időhiány. Lehet, hogy többször 10 perces testgyakorlás könnyebben megoldható, mint egyszer 30-40 perces. Ha pl. az életmód változtatás részeként több mozgást iktatunk be (pl. a napi rutin részeként több gyaloglás, egy buszmegállóval előbb leszállás, lépcsőn járás) az ugyanolyan hatásos, mintha egy szervezett testedzésen vennénk részt.

Amennyiben a diéta és testgyakorlás program sikertelen, és az egészségkárosító kockázat nagy, gyógyszeres kezelés, sőt még műtét is szóba jöhet.

Figyeljen aktívan az egészségére!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?