Nőgyógyászati daganatsebészet

A nőgyógyászati onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, a nőgyógyászati daganatsebészet mára szakvizsgához kötött, önálló szakággá vált.

Nőgyógyászati daganatsebészet

Jelenleg olyan technológiák állnak már szakembereink rendelkezésére, amelyek a daganatos megbetegedések korai felfedezését, pontos diagnosztikáját, valamint korszerű – esetenként műtéti – kezelését teszik lehetővé.

Milyen esetekben forduljon nőgyógyászati daganatsebészünkhöz?

 • Jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások felismerése, diagnosztikája céljából
   
 • Jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások kezelése céljából
   
 • A szeméremtest daganatai esetén: Diagnózisához próbakimetszés, illetve a daganat teljes eltávolítása és ezt követően a kivett minta szövettani vizsgálata válhat szükségessé. A szeméremtest daganatai közül rosszindulatúak ritkábban fordulnak elő. Bizonyos típusok kialakulásában szerepet tulajdonítanak a HPV vírus egyes törzseinek is.
   
 • A hüvely daganatai esetén: Az úgynevezett hüvelyfali ciszták előfordulása a leggyakoribb, panasz vagy a ciszta növekedése esetén eltávolításuk indokolttá válhat. Rosszindulatú daganat a hüvely hámrétegéből is kiindulhat is, de ez a nőgyógyászati daganatok között meglehetősen ritka.
   
 • A méhnyak daganatai esetén: A méhnyak jó- és rosszindulatú daganatai egyaránt előfordulnak, a jóindulatú daganatok közül a polipok a leggyakoribbak. A méhnyakban a rákmegelőző állapotok kialakulásáért a HPV vírus bizonyos törzsei felelősek, panaszt általában nem okoznak, rákszűrés során ismerhetőek fel. A kiszűrt eseteknél új megközelítést alkalmazunk a betegség kezelésére. Amennyiben műtétre van szükség, érdemes rádiósebészeti eszközzel ún. LOOP konizációt végezni. Ezzel a módszerrel sokkal kisebb a méhszáj csonkolása.
   
 • A méhtest daganatai esetén: A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú elváltozások, a méh izomdaganatai. 35 éves korra a páciensek 41%-ánál fordul elő, 50 éves korban pedig már 70%-os a kialakulásuk aránya. A hashártya borítéka alatt kialakuló mióma növekedésével egyre inkább elfoglalja a teret a hasüregben, ezáltal székelési és vizelési panaszokat okozhat. A méh nyálkahártyájának belső borítéka alatt elhelyezkedő mióma leginkább vérzészavart okozhat, de a teherbeesést is nehezítheti, megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A méh szalagjai között található mióma ugyancsak a hasüregben a méh mellett foglal el helyet, ezzel okozva problémákat. Közvetlenül a méhnyakban is kialakulhat. Polip szintén kifejlődhet a méhtest nyálkahártyájából is, mely ultrahangvizsgálat segítségével ismerhető fel. A méhtest kóros elváltozását nem vírusok okozzák, leginkább túlsúlyos, cukorbeteg, magasvérnyomás-betegségben szenvedő pácienseknél alakul ki, főleg 50 éves kor után.
   
 • A petefészek daganatai esetén: Jóindulatú daganatok gyakran alakulnak ki a petefészekben, főleg a fiatalabb korosztálynál. Az úgynevezett funkcionális ciszták nem valódi daganatok, hanem a peteérés zavarához kapcsolódó elváltozások. Ha a ciszta nem múlik el magától, vagy panaszokat okoz, műtéti eljárás során távolítjuk el. A petefészek rosszindulatú daganata általában sokáig nem okoz tünetet, panaszt, kezelése során a műtét elengedhetetlen.

Rendelőnkben elérhető vizsgálatok, műtétek:

 • Nőgyógyászati, daganatsebészeti konzultáció
 • Daganatos megbetegedések diagnosztikája (ultrahangvizsgálatok, laborvizsgálatok stb.)
 • Műtét előtti előkészítő vizsgálatok (célzott laborvizsgálatok, belgyógyászati vizsgálat, mellkasröntgen)
 • Kisműtétek egynapos sebészet keretében, kontrollvizsgálatok a műtétet követően

Orvosaink erről a szakrendelésről

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást személyi időpontmenedzserünktől, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó nőgyógyászati daganatsebészet cikkeinkÖsszes cikk