Online időpontfoglalás

Allergia húsvétkor? Az allergológus elmondja, milyen ételekkel vigyázzunk.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Allergia húsvétkor? Az allergológus elmondja, milyen ételekkel vigyázzunk.

Nagyon várjuk már a húsvétot, a tojást, sonkát és a finom süteményeket. Nem árt tudni, hogy bizonyos falatok allergiát, álallergiát okozhatnak. Az ételre intoleráns betegeknél is tünetek jelenhetnek meg. Ezekre nem árt odafigyelni, különösen kisgyermekeknél, akik most húsvétoznak első alkalommal és bizonyos fogásokat először kóstolnak meg. Dr. Nagy Adrienne allergológusunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb húsvéti allergéneket.

Allergia vagy intolerancia?

Az ételallergia és az ételintolerancia gyakran hasonló hasi tüneteket okoz, ezért könnyű összekeverni őket. Ilyen tünetek lehetnek a puffadás, hányás, hasmenés, émelygés, gyomorgörcs. Az alapvető különbség az, hogy intolerancia esetén az érintett kisebb mennyiséget még el tud fogyasztani az adott ételből, ha allergiája van, akkor viszont már kevés adag is allergiás reakciót hoz létre. Intoleranciát okozhat az emésztéshez szükséges enzimek hiánya, ételmérgezés, irritábilis bélszindróma és pszichológiai tényezők.

Mesterséges helyett természetes

A tojásfestékek gyakran élelmiszer színezékből készülnek. Ezek kisgyermekek körében igen gyakran váltanak ki allergiás reakciókat, legtöbb esetben bőrtüneteket okoznak. Ennek elkerülése érdekében használhatunk természetes színezőanyagokat: hagymahéjat, ecetes céklalevet, vagy kurkumát. Az is jó megoldás, ha az étkezésre szánt tojást nem díszítjük, cserébe kifújunk néhányat, amiket a gyerekek kedvük szerint díszítgethetnek és még el is tehetik emlékbe.

husveti_allergiak_2.jpg

Füstölt áru, alkohol

A hisztamint tartalmazó ételek: füstölt áruk (füstölt sonka, kolbász, füstölt hal, füstölt szalonna stb.) érlelt sajtok, szalámik, savanyúságok (savanyú káposzta, kovácsos uborka), tenger gyümölcsei és az alkohol.

Akiknél a bélben gyengébben működik a hisztamint lebontó enzim, az ilyen ételek, melyeket húsvétkor nagyobb mennyiségben fogyasztunk, allergiás tünetekhez hasonló, u.n. „álallergiás” tüneteket okozhatnak. Hasfájás, haspuffadás, kiütések, kipirulás, szívdobogás, fejfájás, asztmás fulladás is előfordulhatnak. Valódi allergia esetén a saját hisztamin készletünk felszabadulása vált ki tünetet, míg álallergia esetén az étellel, itallal bevitt hisztamin okozhat tüneteket az arra hajlamos egyéneknél. A valódi és az álallergiát csak szakember tudja elkülöníteni, a kezelésük is teljesen más, ezért mindenképp szükséges kivizsgáltatni. Amíg a vizsgálat nem történik meg, a tüneteket kiváltó ételt tanácsos kerülni.

husveti_allergiak_3.jpg

Tojás

Nagy kedvenc húsvétkor, de ez is allergén. A tojásra érzékenyeknél jellemző tünetek a bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütés, száj körüli zsibbadás, arc, torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. Ha kisgyermekünknek most készülünk először tojást adni, mindenképp kérjük ki a háziorvos, védőnő véleményét és elsőre kisebb adagokkal próbálkozzunk.  

Mogyorós, diós sütik

Sokan allergiásak az olajos magvakra (dió, mogyoró, földimogyoró, szezámmag, mandula, kesudió, brazil dió, pisztácia stb.), amik a finom húsvéti sütemények népszerű hozzávalói. Aki allergiás valamelyikre, annál kiütéseket, ödémát, hányást, hasmenést, asztmás rohamot okozhat. Súlyos esetben életveszélyes, úgynevezett anafilaxiás roham is előfordul, mely a keringés összeomlásával, eszméletvesztéssel jár, ekkor azonnali ellátás szükséges. A kivizsgálás ilyen esetben kötelező, az első viziten az életmentő adrenalin injekció felírása, betanítása is megtörténik.

husveti_allergiak_1.jpg

Tartósítószer

Nátrium benzoát, nátrium glutamát, szorbinsav és szalicilek. Sok élelmiszerben megtalálhatók, de jobb vigyázni velük, mert ezek is válthatnak ki allergiás reakciót. Az E211-e nátrium benzoát főként tejtermékekben és mézben van jelen és csalánkiütést, de akár asztmát is okozhat. A kínai konyha kedvence, a nátrium glutamát (E621) nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást, bőrpírt és hányingert idézhet elő. Nyelvzsibbadást, csalánkiütést, nehézlégzést okozhatnak, a főként lekvárokban, dzsemekben található szalicilek. A szorbinsav pedig az arra érzékeny embereknél irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt.

Fontos: allergia nemcsak gyerek, hanem felnőttkorban is kialakulhat. Ha allergiás tüneteket észlelünk valakin, ne próbáljuk meg otthoni praktikákkal gyógyítani, azonnal forduljunk orvoshoz, majd kérjünk allergológiai kivizsgálást. 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?