Online időpontfoglalás

Hólyagfájdalom-szindróma Központ

A hólyagfájdalom-szindróma rendkívül kellemetlen, gyakran kínzó tünetekkel járó betegség, amelynek a diagnosztizálása nem egyszerű feladat. Az RMC nemzetközileg elismert központ a betegség diagnosztikájában és kezelésében is.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hólyagfájdalom-szindróma Központ

A hólyagfájdalom-szindróma (Interstitial Cystitis/IC) lassan alakul ki, amit az érintettek sokáig vizelési zavarként, esetleg prosztataproblémaként érzékelnek. A szindróma kiváltó okait még nem ismerte fel a tudomány, működését és kezelési lehetőségeit viszont már igen. Az RMC Hólyagfájdalom-szindróma Központja Magyarországon élen jár a betegség okozta fájdalom és más tünetek hatékony enyhítésében.

Ami biztosan tudható, hogy a szindróma kialakulása fiatalkorban nagyon ritka, inkább a középkorúakra vagy az idősebbekre jellemző, és valamivel nagyobb arányban érinti a nőket, mint a férfiakat. Gyakori, hogy a hólyagfájdalom-szindrómás pácienseknél korábban már előfordult a visszatérő hólyaghurut, azonban mára ismert, hogy ez nem oka, hanem  következménye a sokáig nem felismerhető hólyagfájdalom-szindrómának.

 

Mi történik hólyagfájdalom-szindróma esetén?

A húgyhólyag belső felszínét egy GAG nevű nyálkaréteg védi a vizeletben lévő sók és maró anyagok hatásaitól. A szindróma kialakulása esetén – az idő előrehaladtával – a hólyag felületének egyre nagyobb területéről ez a védőréteg foltokban eltűnik. Emiatt a vizelet előbb irritációt, majd súlyosabb esetben komoly fájdalmakat okoz.


A betegség felismerése és tünetei

p: Mivel számos más probléma tüneteit mutatja, a hólyagfájdalom-szindróma felismerése nem könnyű feladat. Részletes és kiterjedt szűrővizsgálatokat igényel, amelyekkel minden más betegség, fertőzés, gyulladás, hólyagkő vagy daganatos betegség kizárható. A diagnózist megkönnyíti a páciensek által otthon vezetett kétnapos vizelési napló (GAG-réteg-integritási teszt) alkalmazása, amelyről bővebben itt olvashat.

A betegség leggyakrabban az alábbi tünetekkel jelentkezik:

  • Igen gyakori vizelés, kis vizeletporciók: napközben akár 50-60 hólyagürítés, az éjszakai órákban is 15-20-szor
  • Hólyagtáji és húgycső- vagy hüvelytáji fájdalmak, amelyek a hólyag telítődésére fokozódhatnak
  • Hirtelen jövő, parancsoló-sürgető vizelési ingerek

Hogyan kezeljük a hólyagfájdalom-szindrómát?

p: Az innovatív orvostudományi módszereknek köszönhetően a tünetek enyhítésére több megoldás is létezik.

  • A panaszok csökkentésében segíthet a speciális étrend. A diétának része, hogy el kell hagyni a koffeint, az alkoholt, egyes gyümölcsöket, illetve más élelmiszereket. Az ajánlott étrendi változtatások hozzájárulnak a vizelet savasságának csökkentéséhez is. Tovább >>
  • Súlyosabb esetekben orvosi beavatkozásra, kezelésre van szükség. Leghatásosabb a helyi (hólyagba fecskendezett) gyógyszeres kezelés a sérült nyálkaréteg helyi pótlására, ezáltal enyhíthető a gyulladás, és csökkennek a panaszok. Ez csak átmeneti megoldás, a tünetek rövid időn belül újra jelentkezhetnek.
  • Mivel mai ismereteink szerint végleges és teljes gyógyulást nem tudunk elérni, fenntartó kezelésként 6-8 hetente egy-egy hólyagfeltöltéssel tudjuk akár hosszú éveken át is állandósítani az elért panaszmentességet.
  • Megoldást jelenthet a hosszan tartó utókezelések terheinek, költségeinek csökkentésére a betegek otthon végzett önkatéterezése és a hólyag gyógyszeres önkezelése. Ennek elsajátításához nyújt segítséget az RMC újonnan indított oktatóprogram-szolgáltatása. Tovább >>

Foglaljon időpontot klinikánk nemzetközileg elismert Hólyagfájdalom-szindróma Központjába, és kérje specialistáink segítségét!

Orvosaink erről a szakrendelésről

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó hólyagfájdalom-szindróma központ cikkeinkÖsszes cikk