Online időpontfoglalás

Hólyagfájdalom-szindróma Központ

A hólyagfájdalom-szindróma (Interstitial Cystitis/IC) egy rendkívül kellemetlen, gyakran kínzó tünetekkel járó betegség, amelynek diagnosztizálása nem egyszerű feladat.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hólyagfájdalom-szindróma Központ

Mi a hólyagfájdalom-szindróma?

A hólyagfájdalom-szindróma egy rendkívül kellemetlen, gyakran kínzó tünetekkel járó betegség, amelynek diagnosztizálása nem egyszerű feladat. Az orvostudomány mai állása szerint a betegség véglegesen nem meggyógyítható, de korai kezeléssel a panaszok eredményesen csökkenthetők és 4-5 hónap kezelés után akár teljesen tünetmentessé is válhat a beteg. A kezelés minden esetben utógondozást és rendszeres kontrollt igényel, mert a tünetek visszatérése esetén a megismételt kezelés újból eredményes lehet.

A betegség az alábbi tünetekkel jár:

 • Igen gyakori vizelés, kis vizeletporciók: napközben akár 50-60 hólyagürítés, az éjszakai órákban is 15-20-szor
 • Hólyagtáji és húgycső- vagy hüvelytáji fájdalmak, melyek a hólyag telítődésére fokozódhatnak
 • Hirtelen, parancsoló vizelési ingerek

 

A hólyagfájdalom-szindróma kialakulásának oka egyelőre nem ismert, de a tünetegyüttest sikerült azonosítani. A fájdalom oka, hogy a hólyag felszínét bevonó, védő nyákréteg áteresztővé válik, ezért a vizeletben lévő salakanyagok irritálják a hólyag falát. Ahol sérült a nyákréteg, egyúttal elszaporodnak a fájdalomérzékelő receptorok, így keletkezik a panaszokat domináló maró, égető fájdalomérzés, amely csökkenti a vizelettartási képességet.


A hólyagfájdalom-szindróma diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden, hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok.

A diagnózis egyik, a páciens által otthon is elvégezhető – fájdalommentes és nem invazív – eszköze a két napos vizelési napló (vagy GAG-réteg integritás teszt), amiről bővebben itt olvashat.


A hólyagfájdalom-szindróma kezelése

Az innovatív orvostudományi módszereknek köszönhetően a tünetek enyhítésére több megoldás is kínálkozik.

 • A panaszok enyhítésében segíthet egy speciális étrend is. A diétának része a koffein, az alkohol, egyes gyümölcsök, illetve más élelmiszerek elhagyása. Az ajánlott étrendi változtatások hozzájárulnak a vizelet savasságának csökkentéséhez is. Tovább >>
 • Súlyosabb esetekben orvosi beavatkozásra, kezelésre van szükség. Leghatásosabb a helyi (hólyagba fecskendezett) gyógyszeres kezelés a sérült nyálkaréteg helyi pótlására, így enyhíthető a gyulladás és csökkennek a panaszok. Ez csak átmeneti megoldás és a tünetek rövid időn belül újra jelentkezhetnek.
   
 • Tartósabb eredményt biztosít a hólyag nyálkahártyája beteg területeinek leégetése, aminek során az itt lévő, felszaporodott fájdalom érzékelő receptorok is elpusztulnak, így a fájdalmak akár azonnal megszűnhetnek. Ezt egynapos endoszkópos sebészeti műtét keretében végezzük, majd egyre ritkulóan még gyógyszeres hólyagfeltöltésekre is szükség van.
   
 • Mivel mai ismereteink szerint végleges és teljes gyógyulást nem tudunk elérni, fenntartó kezelésként 6-8 hetenként egy-egy hólyagfeltöltéssel tudjuk az elért panaszmentességet akár hosszú éveken át is állandósítani.
   
 • Megoldást jelenthet a hosszan tartó utókezelések terheinek, költségeinek csökkentésére a betegek által otthonukban végzett önkatéterezés és a hólyag gyógyszeres önkezelése. Ennek elsajátításához nyújt segítséget az RMC újonnan beindított oktató program szolgáltatása. Tovább >>


Klinikánk nemzetközileg is elismert központja ennek a kórnak a diagnosztizálásában és kezelésében.

Orvosaink erről a szakrendelésről

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó hólyagfájdalom-szindróma központ cikkeinkÖsszes cikk