Kardiológia

A kardiológia a szív- és érrendszer betegségeinek megelőzését, diagnosztikáját és kezelését foglalja magában.

Kardiológia

A betegségek köre igen széles, a leggyakoribbak közülük a szívritmuszavarok, érelmeszesedés okozta koszorúér-betegségek, szívbillentyűzavarok és magas vérnyomás okozta betegségek.

Milyen esetekben forduljunk kardiológushoz?

 • Megállapított szívbetegség (billentyűprobléma, koszorúér-betegség, pacemaker)
 • Egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége
 • Nyomó, szorító mellkasi fájdalom a szegycsont mögött, amely kisugározhat a bal vállba, karba
 • Erős szívdobogásérzés, szapora pulzus
 • Légszomj, nehézlégzés Időleges eszméletvesztés
 • Fáradtság, fáradékonyság, étvágytalanság
 • Dagadó alsó végtagok

 

A kardiológiai vizsgálat során kardiológus szakorvosunk kikérdezi a pácienst (kórelőzmény, életviteli szokások stb.), fizikális vizsgálatot, majd EKG-t végez. A panaszoktól és eredményektől függően tesz javaslatot további kardiológiai vizsgálatokra.

Rendelőnkben felnőttek és gyermekek számára egyaránt elérhető kardiológiai vizsgálatok:

 • EKG (elektrokardiográfia): 12 elektródával, fekvő helyzetben végzett vizsgálat, mely a szív elektromos tevékenységét ábrázolja. Segítségével esetleges ingerképzési és -vezetési zavarokat, korábbi szívizominfarktust, illetve aktuális szívizom-vérellátási zavart mutathatunk ki.
 • Szívultrahang: Segítségével a szív és a benne áramló vér vizsgálata történik, így megmérhetők a szív üregei, a fal vastagsága, megbecsülhető a szív pumpáló ereje. Vizsgálhatók a szívben található billentyűk, a billentyűkön áramló vér sebessége, kimutathatók kóros áramlások, megbecsülhetők ezen eltérések hosszú távú hatásai.
 • Terheléses EKG – kerékpár-ergometria*: Speciális „szobakerékpárral” végzett vizsgálat, mely során az egyre nagyobb erőkifejtést igénylő terhelés alatt folyamatosan EKG-monitorozást és gyakori vérnyomásmérést végzünk. A vizsgálattal a szív-érrendszer terhelhetőségét, illetve a terhelés kapcsán létrejött változásokat vizsgáljuk.
 • ABPM 24 órás vérnyomás-monitorozás: Hordozható készülékkel végzett vizsgálat, amely alkalmas az egész napos vérnyomásspektrum ábrázolására, a „fehérköpenyes” és az éjszakai, hajnali magas vérnyomás kimutatására, valamint a nappali és éjszakai átlagérték mérésére.
 • Holter-monitorozás: A szív elektromos tevékenységét 24 órán keresztül rögzítő készülékkel végzett vizsgálat, amely kimutatja az ingerképzési és -vezetési zavarokat (kórosan lassú vagy túl gyors szívverés, gyakori melléütések, szabálytalan szívverés) és az esetleges életet veszélyeztető ritmuszavarokat.

*A vizsgálatot csak szívultrahang- és nyugalmi EKG-vizsgálat után végezzük el.

Hivatalos sportorvosi vizsgálatot nem végzünk.

Orvosaink erről a szakrendelésről

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást személyi időpontmenedzserünktől, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó kardiológia cikkeinkÖsszes cikk