Online időpontfoglalás

Szívinfarktusom volt és nem is tudok róla?!

Magyarországon minden második halálozást szív és érrendszeri betegség okoz, ezek között az egyik legveszélyesebb: a néma szívinfarktus.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
 Szívinfarktusom volt és nem is tudok róla?!

Nevéből adódóan semmilyen vagy nehezen felismerhető tünetekkel jár, ráadásul olyan betegségek kockázatát és megnöveli, mint a stroke vagy a szívelégtelenség.

 

Miért halljuk, hogy a férfiak hajlamosabbak a szív és érrendszeri betegségekre?

Valóban, a férfiak esetében gyakrabban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek. A nők az egyik női nemi hormon (ösztrogén) védőhatása alatt állnak egészen a változó korig (klimax/menopauza).  Ezután a nők szervezetében drasztikusan csökken az ösztrogéntermelés, és ezzel párhuzamosan a nők is felzárkóznak a férfiakhoz a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és gyakorisága tekintetében.

 

Létezik olyan, hogy néma szívinfarktus?

Igen, van ilyen. Előfordulhat, hogy valakinek csak egy másirányú, mondjuk jogosítvány hosszabbítás miatti orvosi vizsgálat során derül ki, hogy “lábon kihordott” szívinfarktusa volt.

 

Hogy lehetséges ez?

Az egyik lehetőség, hogy csak enyhe vagy enyhének megélt tünetek voltak, amit a páciens például csak egy megfázásnak vagy gyomorrontásnak gondolt, ezért nem fordult orvoshoz, nem tulajdonított neki jelentőséget. A másik lehetőség, hogy tényleg nem voltak tünetek és valóban csak egy rutin EKG vagy szívultrahang során derül ki a lezajlott szívinfarktus.

 

Vannak olyan tünetek, amiből esetleg sejthető, hogy átestünk egy néma szívinfarktuson?

A probléma benne van az elnevezésben, a némaság, a tünetszegénység. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a szervezetünk jól kompenzál. Viszont a betegség ettől még jelen van. Bár speciális, csak erre a betegségre utaló tünet nincs, de a hirtelen változások mindenképpen figyelemfelkeltőek. Ilyen lehet, ha szinte egyik napról a másikra fizikailag nem bírunk valamit, amit addig gond nélkül megcsináltunk (pl. lépcsőzés, cipekedés). Lehet, hogy elfogy a levegőnk, vagy csak gyengének érezzük magunkat. De jelentkezhetnek mellkasi fájdalmak, vagy akár a szívizomelhalás következtében kialakuló szívelégtelenség tünetei is, mondjuk szimmetrikus lábdagadás, éjszakai fulladás.

 

Miért fontos diagnosztizálni, amint csak lehet?

A néma szívinfarktus a tünetszegénység ellenére is megnöveli a gutaütés (stroke) és a szívelégtelenség kockázatát, különösen az 50 évnél fiatalabbak körében. Az American Heart Association szerint különösen a cukorbeteg nők rizikója fokozott, de ez nem jelenti persze, hogy a férfiak védettséget élveznének. További rizikófaktornak számít a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás, a magasabb életkor, és a családban halmozódó, valamint az érintettnél már ismert szív-érrendszeri betegségek.

 

Hogyan lehet diagnosztizálni mégis a néma szívinfarktust?

Nagyon gyakran csak egy rutin, vagy más célból végzett kivizsgáláson veszik észre a lezajlott szívinfarktus nyomait, ezért is elengedhetetlen a rendszeres időközönkénti szűrővizsgálat betartása. Általában egy nyugalmi EKG és/vagy szívultrahang vizsgálat elég a diagnózis alapos gyanújához, a pontos diagnózist viszont további részletes kivizsgálás hozza meg.

 

Milyen tünetek esetén érdemes ellátogatni egy kardiológushoz?

  • Nyomó, szorító mellkasi fájdalom a szegycsont mögött, amely kisugározhat a bal vállba, karba, nyakba, állkapocsba
  • Erős szívdobogásérzés, szapora pulzus
  • Légszomj, nehézlégzés
  • Eszméletvesztés
  • Csökkent terhelhetőség, fáradékonyság
  • Vizesedő alsó végtagok

 

 

Dr. Frész Tamás
kardiológus

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk