Online időpontfoglalás

Kismedencei daganatok miatt végzett radio- és kemoterápia húgyhólyag szövődményeinek ambuláns kezelése

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Kismedencei daganatok miatt végzett radio- és kemoterápia húgyhólyag szövődményeinek ambuláns kezelése

Számos kismedencei tumor – méhnyak és méhtest, petefészek, húgyhólyag, prosztata, végbél – kezelése vagy műtét utáni radio- és kemoterápiája során sérül a húgyhólyag és húgycső nyálkahártyájának felszínén lévő glükozaminoglikán (GAG) nyák rétegének védelmi funkciója. Emiatt a vizelet maró, szövet-irritáló hatása a hólyagfájdalom-szindrómához hasonló tüneteket eredményezhet: nagy fájdalmakat, gyakori vizelést és sok esetben véres vizeletet is.

E szövődmények kezelésére hatékonynak bizonyul a hólyagfájdalom-szindróma kezelésénél alkalmazott eljárás, vagyis a GAG réteget regeneráló oldatok hólyagba fecskendezése, instillációja. A betegek döntő többsége már a második-harmadik kezelés után a panaszok mérséklődését észleli, a véres vizelet egyre ritkábban, kisebb mértékben jelentkezik, majd a negyedik-ötödik kezelés után sok esetben akár teljes panaszmentesség is elérhető.

Radioterápia utáni esetekben feltétlenül szükség van egyre ritkábban adott fenntartó installációs kezelésekre, mivel a szövetek sugárkárosodása tartósan fennálló állapot. Kemoterápiás kezelést követő panaszok kezelésénél a panaszmentesség elérése után megkísérelhető a kezelés leállítása és csak a panaszok kiújulása esetén szükséges fenntartó kezelést kezdeni.

A hólyag-installációkat a húgycső megkímélése és a további fertőzések elkerülése céljából a szabadalmaztatott kíméletes katéter nélküli instillációs eljárással, a speciális fecskendő adapter (Urodapter®) alkalmazásával végezzük. Ezáltal a kezelés kizárja bármiféle mechanikus húgycsősérülés lehetőségét, így az teljesen fájdalmatlanná válik, és lehetővé teszi a húgycső és a hólyagnyálkahártya egyidejű, szimultán kezelését.

A befecskendezést a hólyagfájdalom-szindróma kezelésében már jól bevált gyógyszeroldat-keverékkel végezzük, amely koktél Lidocain helyi érzéstelenítőt és az ennek hatékonyságát elősegítő gyulladáscsökkentő szteroid oldatot, valamint a főbb GAG-réteg komponenseket (heparint, hyaluronsavat és chondroitin szulfátot) tartalmaz. Ezen összetevők mindegyike semleges, irritációt nem okoz.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó kismedencei daganatok miatt végzett radio- és kemoterápia húgyhólyag szövődményeinek ambuláns kezelése cikkeinkÖsszes cikk