Online időpontfoglalás

Audiológia

Az audiológia a halláscsökkenések formáival, mértékével, pontos diagnózisával, valamint a hallássérültek vizsgálatával foglalkozik.

Audiológia

A hallásban részt vevő anatómiai helyek sérülése, betegsége vagy rossz működése halláscsökkenéshez vezethet. Az audiológiai vizsgálat egyik alapvető célja, hogy meghatározzuk, vezetéses és/vagy idegi típusú halláskárosodásról van-e szó. Fontos tudni, hogy mindkét esetben több terület együttes működési zavarából eredhet a hallásprobléma. A vizsgálat másik lényeges pontja a halláscsökkenés mértékének megállapítása, és a károsodott oldal azonosítása.

Rendelőnkben 5 éves kor felett végzünk hallásvizsgálatot.

Milyen esetekben forduljunk audiológushoz?

 • Hallás- és beszédértési problémák
 • Szédülés
 • Egyensúlyzavar
 • Fülzúgás, fülcsengés

Rendelőnkben elérhető hallásvizsgálatok:

 • Szubjektív módszer a hangvillavizsgálat, amely során a megpengetett hangvillát a vizsgált személy homlokának vagy fejtetejének közepére állítjuk, illetve összehasonlítjuk a hangvilla által keltett hangosságérzetet a fül előtt és mögött, így megállapíthatjuk a halláscsökkenés típusát, illetve következtethetünk a működészavar mértékére.
 • Szintén szubjektív módszer a hallásküszöb-vizsgálat, melyet szigetelt, ún. csendeskamrában végzünk, ahol a fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgések, illetve a fülhallgatóban hallható hangok érzékeléséről kell a páciensnek visszajelzést adnia a vizsgáló asszisztens számára.
 • Objektív módszer a középfül-analízis, azaz a timpanometria, mellyel a középfülben uralkodó nyomást mérjük, kimutatjuk az esetleges folyadékgyülemet, valamint igazoljuk, hogy működik-e az ún. stapedius-reflex. A vizsgálat során a páciens külső hallójáratát megfelelő méretű dugóval légmentesen elzárjuk, majd a vizsgált személy nem túl erős, de hangos hangot fog hallani, illetve a dugó és a dobhártya között a műszer fokozatosan változtatja a nyomást.
 • A fenti vizsgálatokon kívül gyerekgyógyászati rendelésünkön lehetőség van otoakusztikus emissziós vizsgálatra is, mellyel az egyéves kor alatti csecsemők hallásának épségét vizsgáljuk.

 

Audiológiai vizsgálathoz 3 hétnél nem régebbi fül-orr-gégészeti vizsgálati lelet szükséges.

Rólunk mondták

Rólunk mondták
 • A doktor úr alapos volt, asszisztense messzemenőkig kedves volt!
  34 éves bankár
Rólunk mondták
Rólunk mondták

Orvosaink erről a szakrendelésről

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?