Magzati szívultrahang

A magzati szívultrahang-vizsgálat kifejezetten a veleszületett szívhibák kiszűrését célozza.

Magzati szívultrahang

A magzati szívultrahang-vizsgálat kifejezetten a veleszületett szívhibák kiszűrését célozza. Az utóbbi időben az ultrahangtechnika hihetetlen ütemben fejlődött, így ezekkel a legmodernebb ultrahangkészülékekkel a magzati szív és érrendszer már méhen belül is vizsgálható. Ellenőrizni tudjuk a szív anatómiáját, a szívbillentyűk, szívizomzat funkcióját, áramlást és szívfrekvenciát tudunk mérni, így a szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok döntő hányadára már magzati korban fény derülhet.

Ezenkívül egyéb szervi, valamint kromoszóma-rendellenességek gyanúját is felvetheti a vizsgálat. A vizsgálatot a hasfalon keresztül, egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel végezzük. Több metszési síkból tulajdonképpen 3D-ben rekonstruáljuk a szívet, így az összetett szívhibák döntő hányada felismerhető.

 

Milyen esetekben ajánlott a vizsgálat?

  • A szülészeti szűrővizsgálat során szívhiba vagy ritmuszavar gyanúja merül fel, túl sok vagy túl kevés a magzatvíz a szívburokban, a mellüregben folyadékot találnak, kóros áramlást mérnek, vastag nyaki redőt, egyéb szervfejlődési rendellenességet mutatnak ki
  • A családban előfordult veleszületett szívprobléma vagy ritmuszavar: szülőknél, előző gyermeknél, rokonságban
  • Az édesanya cukorbeteg, kötőszöveti vagy autoimmun betegségben szenved, ha a terhesség alatt bizonyos magzatra ártalmas gyógyszereket szedett (pl. lítium, epilepszia kezelésére használt gyógyszer), vírusfertőzésen esett át Ikerterhességben
  • A baba mesterséges megtermékenyítés után fogant
  • Kromoszóma-rendellenesség gyanúja merült fel (a Down-szindrómás babák 2/3-ánál találunk szívfejlődési rendellenességet)
  • 37 év feletti anyai életkor

Orvosaink erről a szakrendelésről

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást személyi időpontmenedzserünktől, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?