Online időpontfoglalás

Mikor ajánlott magzati szívultrahang vizsgálatot végezni?

A szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok nagy része már magzati korban szűrhető.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mikor ajánlott magzati szívultrahang vizsgálatot végezni?

Milyen esetekben ajánlott a magzati szívultrahang, mi a vizsgálat célja, és milyen lehetőségek vannak, ha szívfejlődési rendellenességet diagnosztizálnak a magzatnál? Blogunkból kiderül.
 

Mi a magzati szívultrahang célja?

A vizsgálat a veleszületett szívhibák szűrését célozza. Az anya hasfalán keresztül egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel ellenőrizni tudjuk a szív anatómiáját, a szívbillentyűk, szívizomzat funkcióját, áramlást és szívfrekvenciát tudunk mérni, így a szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok nagy része kiszűrhető. Az ultrahangvizsgálat egyéb szervek rendellenességeire és kromoszómarendellenességekre is rávilágíthat.


A várandósság melyik szakaszában végzik a vizsgálatot?

A szűrés optimális időpontja a terhesség betöltött 19-22. hete között van, ilyenkor a szív már megfelelő méretű. Bizonyos magas rizikójú esetekben van lehetőség korai szívultrahangra is a 12-14. héten, ezt később kontrollvizsgálat követi.


Milyen esetekben javasolt a magzati szívultrahang?

Az alábbi, magas rizikójú esetekben mindenképpen szükséges elvégezni a vizsgálatot:

  • A családi kórelőzményben előfordult szívfejlődési rendellenesség
  • Az anya cukorbeteg, kötőszöveti- vagy autoimmun betegségben szenved
  • A baba mesterséges megtermékenyítés után fogant
  • Az anya 37 évnél idősebb
  • Ikerterhesség áll fenn
  • Bizonyított, vagy feltételezett magzati fejlődési rendellenesség, kromoszóma-rendellenesség esetén
  • Az anya a várandósság alatt bizonyos magzatra ártalmas gyógyszereket szedett (pl. lítium, epilepszia kezelésére használt gyógyszer),
  • Ha kórosan sok vagy kevés a magzatvíz
  • Kóros magzati növekedés esetén

A vizsgálat a magas rizikójú eseteken felül minden kismamának javasolható, ugyanis a szívfejlődési rendellenességek mintegy 90%-a alacsony rizikójú, problémamentes terhességekből kerül ki. Csak a vizsgálat elvégzése után tudjuk kijelenteni, hogy a születendő gyermeknél súlyos, összetett szívfejlődési rendellenesség nem várható.


Milyen lehetőségek merülnek fel, ha szívfejlődési rendellenességet diagnosztizálnak a magzatnál?

A szívfejlődési rendellenesség típusának, súlyosságának megfelelően gyógyszeres, sebészi, katéteres megoldások jöhetnek szóba. A szülésre is a probléma típusának megfelelően kell felkészülni. Szívritmuszavar esetén a gyógyszeres kezelés már magzati korban megkezdhető, ezzel a magzatot súlyosan veszélyeztető szövődményeket védhetünk ki, így az életkilátásai nagymértékben javíthatók.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?