Online időpontfoglalás

Ezt árulja el az ultrahang a 48 éves Hilary Swank millió dolláros babájáról

Nem mindig a legdrágább vizsgálat a legjobb

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ezt árulja el az ultrahang a 48 éves Hilary Swank millió dolláros babájáról

Hilary Swank 48 évesen lesz először édesanya, ráadásul ikrekkel várandós. Nemrégiben megosztott egy ultrahangos képet, amin egyik babája látható igen különös és kedvesen vicces pózban. Az ultrahangvizsgálat során nem csupán social média kompatibilis fotók készíthetők, több olyan magzati fejlődési rendellenesség kimutatására is alkalmas, amelyre a manapság igen felkapott méregdrága várandós szűrések egyike sem. Akkor miért választják a kismamák inkább ez utóbbiakat? Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics auditált ultrahang specialistája, szülész-nőgyógyász szakorvosunk elmagyarázza.


Az átütő sikert jelentő Millió dolláros bébi 2005-ben Oscar-díjat hozott a színésznőnek, így nem meglepő, hogy a film boxoló címszereplőjeként hivatkozik egyik ikerbabájára, aki a róla készült ultrahang fotón épp „izmos” karját mutogatja. Természetesen nem arról van szó, hogy a 48 éves Hilary Swank születendő gyermeke rendellenes izomzattal vagy csontozattal rendelkezne, egyszerűen csak jókor készült a felvétel. A leendő szülők többsége csupán babamozinak tartja, pedig a terhességi ultrahang vizsgálattal a szakorvosok a magzat fejlődését és a méhlepény állapotát is figyelemmel kísérhetik, továbbá a genetikai ultrahangnak hatalmas szerepe van a magzati betegségek, deformitások kiszűrésében.


A nemzetközi statisztikák szerint a terhességek 4,7 százalékánál jelentkezik valamilyen fejődési rendellenesség. Ezen belül 43 százalékban alaki deformitások és egyéb fejlődési rendellenességek fordulnak elő. Dr. Csermely Gyula arra is felhívja a figyelmet, hogy számos olyan magzati fejlődési rendellenesség van – például az Edwards-kór, Patau-szindróma, velőcsőzáródási rendellenesség amit egy alapos és átfogó ultrahang vizsgálat azonnal kimutat, míg más, gyakran több százezer forintos szűrés nem.

Sokan gondolják úgy, ha egy terhességi vizsgálat drága, akkor az mindenre kiterjedő és feltétlenül indokolt is, az ár azonban semmire sem garancia.

Erre lehet példa a gyakran 200 ezer forintot is meghaladó szabad DNS, vagyis NIPT teszt, amivel az első trimeszterben nagy pontossággal szűrhető a Down-szindróma esélye. Azonban, ha csak ezt a vizsgálatot végeztetjük el, a fejlődési rendellenességek nagy részére nem derülhet fény. Egy széles körű NIPT vizsgálat ára háromszorosa is lehet egy biokémiai- és átfogó ultrahang vizsgálattal kombinált első trimeszteri kiterjesztett szűrésnek, ami szintén képes felismerni a Down-szindrómás esetek 98 százalékát. Kevesen beszélnek róla, de a Down-szindrómánál jóval gyakoribbak a magzati szívhibák, amelyek csak szívultrahanggal észlelhetők.


Lebeszélni természetesen senkit sem akarunk, de a költséghatékony és legszélesebb lefedettséget nyújtó megoldásnak mindenképp az tekinthető, ha az első trimeszteri szűrés elvégzése után döntünk a NIPT vizsgálatról.

 

Mi alapján bizonyosodhatnak meg a kismamák arról, hogy a rendelőben javasolt vizsgálat valóban a legátfogóbb képet adja-e a várandósságuk és magzatuk állapotát illetően? Ha az adott szűrőcsomagban – mint például az első trimeszteri kiterjesztett szűrésben – van első trimeszteri szívultrahang vizsgálat, biokémiai kockázatbecslés, teljes anatómiai szűrés és a koraszülés kialakulási esélyének meghatározása, akkor jó helyen járunk.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk