Online időpontfoglalás

Fogászati útikalauz a nyárra

Egy váratlan fogfájás nagyon meg tudja keseríteni az egész évben várt nyaralást.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Fogászati útikalauz a nyárra

Egy váratlan fogfájás nagyon meg tudja keseríteni az egész évben várt nyaralást: vagy azért, mert fájdalomcsillapítóval próbáljuk átvészelni azt a néhány napot, amíg haza nem érünk, vagy pedig keresnünk kell egy ügyeletet egy idegen városban (rosszabb esetben egy idegen országban), ahol akut ellátásban tudnak részesíteni bennünket. Bármelyik megoldást választjuk is végül, erősen rányomhatja a bélyegét a pihenésre és kikapcsolódásra. Dr. Savanya Mónika, az RMC Fogászati Központ vezetője most abban szeretne segítséget nyújtani, hogy kellő gondoskodással miként kerülhetjük el ezeket a kellemetlen helyzeteket.

 

  • A fogászatban kulcsfontosságú a megelőzés. Akkor is, amikor arról beszélünk, hogyan induljunk el a nyári szabadságunkra. Tehát ha régen jártunk már fogorvosnál, kérjünk mihamarabb időpontot fogászati állapotfelmérésre a tervezett nyaralás előtt! Ezzel megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket.
  • A fogorvosok számára biztos „térképet” nyújt a panoráma röntgen, ami 5 perc alatt elkészül, digitális formában kaphatjuk meg és a modern eszközök már csak minimális sugárterheléssel dolgoznak. Ha az elmúlt fél évben nem készült ilyen felvétel, érdemes még az állapotfelmérés előtt (vagy azzal egyidőben) elkészíttetni, mert az esetleges rejtett problémákra még a tünetek megjelenése előtt fényt deríthet.
  • A fogtisztítás nem csak esztétikai kérdés! Ajánlott félévente a dentálhigiénikai tisztítás is, mert a fogkő jelenléte ugyanúgy tud ínygyulladást okozni vagy fokozni.
  • Lehetőség szerint ne a nyaralás előtti héten kezdjünk bele egy komolyabb fogászati kezelésbe (pl. mélyen szuvas fog ellátásába, fogpótlás készítésébe vagy szájsebészeti beavatkozásokba). Ha időben cselekszünk, nem kell majd próbatöméssel, esetleg ideiglenes koronával útnak indulni, hiszen ha a kezelések a nyaralás előtt már legalább egy hónappal véget érnek és időközben mégis probléma merül fel a kezelt foggal/fogakkal, még lesz időnk visszamenni fogorvosunkhoz.
  • Ha valamiért mégsem sikerült teljesen befejezni a már megkezdett fogászati kezeléseket (vagy pl. indulás előtt két nappal jön a hirtelen fogfájás, fogyulladás, mindenképpen keressük fel fogorvosunkat és jelezzük utazási szándékunkat neki. Így szükség esetén el tud látni bennünket a megfelelő fájdalomcsillapító- és/vagy antibiotikum recepttel.
  • Mindenképp kössünk utasbiztosítást és győződjünk meg róla, hogy kiterjed-e a fogászati ellátásokra is.

 

Néhány hasznos tanács a gyógyszertáska összekészítésekor:

  • alapfelszerelés: fogkefe, fogkrém, fogselyem, fogköztisztító kefe, mindennapi használatra javasolt szájvíz
  • különböző hatóanyagú fájdalomcsillapító: pl.: Ibuprofen, Diclofenac stb.
  • antibiotikum (ha az utazás előtt azt az orvos indokoltannak találta és felírta)
  • antibakteriális hatású szájvizek (pl.: valamilyen klórhexamed tartalmú öblögető, mely különösen hasznos ínygyulladás esetén)
  • antivirális krém vagy ecsetelő afta vagy herpesz esetére
  • hűtőzselé gyulladás esetén

 

A nyaralás alatt előforduló leggyakoribb fogászati jellegű problémák (amivel valóban mihamarabb orvoshoz kell fordulnunk):

  • fogbélgyulladás vagy egy régóta elhalt fog krónikus gyulladásának felerősödése (bekövetkezhet a tengerparti nagyobb szél, klíma, melegfront vagy a repülőn uralkodó légnyomáskülönbség miatt is)
  • fognyaki érzékenység (jeges italok és hideg édességek fogyasztása miatt)
  • fogsérülések, törések (pl. medencei balesetek miatt)

 

Az abszolút jótanács tehát: fordítsunk időt a nyaralás előtt a fogászati állapotfelmérésre, így a nyaralás alatt valóban a pihenésre koncentrálhatunk.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk