Online időpontfoglalás

Mivel szükséges nőgyógyászhoz fordulni minél előbb?

A nőgyógyászati vizsgálatok - csakugyan, mint más területek - háttérbe szorultak a járványhelyzet miatt. Melyek azok a szűrések, panaszok, problémák, amelyeket kockázatos tovább halogatni? Ebben nyújtanak segítséget szülész-nőgyógyász szakorvosaink.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mivel szükséges nőgyógyászhoz fordulni minél előbb?

A szűrővizsgálatok

  • A méhnyakrákszűrés célja a rákmegelőző állapotok minél korábbi felismerése, melyek nagyon jó hatásfokkal szűrhetőek. Ezért is fontos a rendszeresség: legalább háromévente végeztesse el ezt a szűrést. A legmegbízhatóbb megoldás a komplex méhnyakrákszűrés, amelyben nőgyógyászati vizsgálat, citológia és HPV-szűrés is szerepel.
  • 40 év fölött évente javasolt emlőszűrésen részt venni. Ennek legmegfelelőbb módszere a mammográfia, amely szükség esetén kiegészíthető ultrahanggal.
  • Elsősorban a fiatalok körében egyre nagyobb igény van a szexuális úton terjedő fertőzések szűrésére

Mindezek miatt semmiképpen ne halogassa a legfontosabb nőgyógyászati szűrővizsgálatokra való jelentkezést! 


Nőgyógyászati problémák

A szűrővizsgálatok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a különböző nőgyógyászati panaszokra. 

A járvány alatt a “zavaró, de nem veszélyes” esetek ellátására kevesebb lehetőségünk nyílt, most viszont arra biztatjuk pácienseinket, hogy bármilyen kellemetlen nőgyógyászati tünet (cikluszavarok, hüvelyfertőzés, hormonális problémák) esetén bátran keressenek minket.

A menstruációval kapcsolatos problémákat semmiképpen nem érdemes elhanyagolni, fontos a cikluszavarok, a fájdalmas menstruáció okainak tisztázása. Gyakran csak életmódbeli tanácsokra, tüneti kezelésre van szükség, és megnyugtathatjuk a pácienst, hogy amit tapasztal, teljesen rendben van, de különböző kórképekre is fény derülhet.

A visszatérő húgyúti, hüvelyi fertőzést, alhasi fájdalmat sem érdemes félvállról venni. A szakorvossal való konzultáció segít tisztázni a háttérben álló okokat, és lehetőség nyílik megfelelő (akár megelőző, fenntartó) kezelésre.

A vizelet inkontinencia, vagyis az akarattól függetlenül jelentkező vizeletvesztés sok nőnek okoz problémát. Bármely életszakaszban előfordulhat, de az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága. Kiváltó oka lehet kötőszöveti gyengeség, de összefügghet a szüléssel is. Számos fajtája, és emiatt számos kezelési módja létezik. A panaszok kivizsgálása és kezelése nőgyógyász és urológus együttműködését teszi szükségessé a legtöbb esetben.


HPV elleni védőoltás

A méhnyakrákok túlnyomó többségét a HPV-fertőzés okozza. A HPV-nek, vagyis a humán papilloma vírusnak több mint kétszáz típusa ismert. A HPV elleni védőoltás a méhnyakrákért leginkább felelős altípusok ellen véd. Iskolai kampányoltás keretében a 7. osztályos lányok ingyenesen megkaphatják a védőoltást, ám ez nem kötelező. Az oltás a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb, de a szexuális élet megkezdése után, illetve fiúknak, férfiaknak is javasolt beadni. Ezzel kapcsolatban is szívesen állunk rendelkezésére. Konzultációnk során megbeszéljük a különböző oltások típusait, hatékonyságát, illetve azt, hogy szükséged lehet-e rá.


A szexuális élet megkezdése előtt

Már a szexuális élet megkezdése előtt érdemes fogamzásgátlási tanácsadásra jelentkezni. Ilyenkor a nőgyógyász nem végez hüvelyi vizsgálatot, esetleg hasi ultrahangvizsgálat történik és segít kiválasztani a legbiztonságosabb, legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert. Napjainkban már nagyobb a választék a fogamzásgátlók terén, mint akár 15-20 évvel ezelőtt. Szülész-nőgyógyász szakorvosaink a legmodernebb módszerekkel állnak a páciensek rendelkezésére, és segítenek eloszlatni számos, a különböző fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban keringő tévhitet is.


Családtervezés és várandósgondozás

A szülész-nőgyógyászati konzultáció fontos része a családtervezésnek. A nőgyógyász feladata az esetek többségében az, hogy elvégezze az esedékes szűrővizsgálatokat, életmódbeli tanácsokat adjon, és megnyugtassa a leendő anyát afelől, hogy a várandósságnak nincs semmi akadálya. Fény derülhet azonban kisebb-nagyobb problémákra is, amelyek sokszor könnyen orvosolhatóak, de esetleg nehézségeket okozhatnak a gyermekvállalás terén.

Az RMC Clinics-ben lehetőség van a korszerű várandósgondozás minden szükséges vizsgálatára, beleértve a 12., 20., 30. heti szűrővizsgálatokat, illetve a különböző kiegészítő teszteket is (TORCH-teszt, magzati szívultrahang, kombinált teszt, szabad magzati DNS-tesztek). Ha szeretné magát és gyermekét biztonságban érezni, és a szükséges vizsgálatokat elvégeztetni - ahol szülész-nőgyógyász szakorvosainkkal minden kérdését nyugodtan megbeszélheti - várjuk rendelésünkön!

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?