Valóban táplálék allergia áll panaszaim hátterében?
Táplálék allergiával élni a mindennapokban nehéz, komoly odafigyelést igényel és bizony költséges is. Diétázni, azaz az allergén(eke)t szigorúan elkerülni nagyon fontos, hiszen kellemetlen vagy akár életveszélyes következményektől óvhatjuk meg magunkat, gyermekünket. Fontos ezért, hogy az allergia megfelelően diagnosztizálva legyen, és azokat és csak azokat az élelmiszereket kerüljük el, amelyeket szükséges. Sokszor előfordul, hogy főként hasi panaszok hátterében táplálkozási hibák és nem allergia vagy intolerancia állnak. Sajnos egyszerű labor tesztek nem alkalmasak pontos diagnózis felállítására, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. A dietetikus segítségével vezetett ún. táplálkozás-tüneti napló fontos információkkal segítheti a diagnosztizálást. Néhány hétig vezetve azt ugyanis objektívebben látjuk, hogy milyen ételek/italok kerültek elfogyasztásra és a tünetek vajon köthetőek-e ezekhez.
Vezethet-e a szigorú diéta hiányállapotokhoz?
A különösen megszorító, azaz egy egész élelmiszercsoport elkerülésével járó étrendek hiányállapotokkal, ill. a testsúly rossz irányba (jelentős fogyás vagy hízás) történő változásával is együtt járhatnak. Kiemelten igaz ez, ha egyszerre többféle élelmiszert is ki kell iktatnunk.
Például a tejfehérje allergia esetében minden tejterméket, illetve tejet, tejszármazékot tartalmazó élelmiszert el kell kerülni. A tejtermékek azonban többek között kiváló fehérje és kalcium források. Oda kell tehát figyelni, hogy ezeket a tápanyagokat megfelelő mennyiségben, más élelmiszercsoportok bevonásával vigyük be a szervezetbe. Ennek összehangolására, a mindennapi életben való megvalósítására nagy hangsúlyt helyezünk a dietetikai tanácsadáson. Különösen trükkös, ha multiplex allergiával nézünk szembe, és más fehérje tartalmú (pl. húsok, tojás) vagy kalcium tartalmú (pl. szója, olajos magvak) élelmiszerekre is figyelnünk kell.
Milyen egyéb kockázatokkal járhat a diétázás?
Különösen gyerekkorban igaz, hogy a diétázás rontja az étkezéshez való viszonyunkat, pszichés gát, nagyfokú félelem alakulhat ki. A táplálék allergiával küzdő gyerekek körében emiatt sajnos gyakoribb a válogatósság. Így a gyermek még további tápanyagforrásoktól is megfoszthatja magát, illetve még nehezebb lesz a család étkezését megoldani.
Nagyon fontos beszélnünk a szociális kockázatokról is. Az allergénmentes étrend nemcsak költséges, hanem a kirekesztettség érzésével is járhat. Allergiás gyermekünk az óvodában, iskolában másféle ételt kell kapjon, zsúrokra esetleg nem hívják, vagy ünneplésekkor nem gondoskodnak róla. Felnőttek esetén társaságban, egy étteremben nehéz rendelni, folytonos alkalmazkodásra vagy lemondásra van szükség. Ezekre a helyzetekre is fel kell tehát készülni.
Mit jelent az, hogy mindig csak az allergiát, intoleranciát kiváltó anyagot kerüljük el?
Nem mindegy például, hogy tejfehérje allergiáról vagy tejcukor érzékenységről beszélünk. Míg a tejfehérje allergiában a tejtermékeket szigorúan kerülni kell, addig a tejcukor érzékenyek fogyaszthatnak ún. laktózmentes tejtermékeket. Ezeknek előnyös tulajdonságai nem változnak: fehérje és kalcium források, probiotikusak. Így ezeket a beteg továbbra is élvezheti. De a panaszokat okozó tejcukrot nem tartalmazzák, mert azt az élelmiszeripari folyamat során lebontják.
Hogyan segít a dietetikus a táplálék allergiában?
A tanácsadáson ezeket a szempontokat mind körbejárjuk. Szükség szerint a táplálkozás-tüneti naplóval kezdünk, és a beteget szakorvos kollégához irányítjuk. Ha már rendelkezésre áll diagnózis, akkor az adott allergén elkerülésével, és egy minél egészségesebb, kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításával foglalkozunk. Ilyenkor számos tipp és trükk is szóba kerül. A cél az, hogy minél biztonságosabb és élhetőbb hétköznapokat alakíthasson ki a páciens. Sokszor szükség van tápszerekre, étrendkiegészítőkre is, ezek kiválasztásában is tud a dietetikus segíteni.
Kérdés esetén keressen minket telefonon, vagy küldjön üzenetet:
+36 1 392 0505, info@rmc.hu