Dietetika a várandósság alatt

A megfelelő táplálkozásnak kiemelt szerepe van a várandósság alatt, nem csak az anyuka, de a kisbaba egészsége érdekében is.

Dietetika a várandósság alatt

A megfelelő vitamin-, ásványi anyag és tápanyagbevitel biztosítja a baba fejlődését és az anya erőnlétét, valamint felkészíti a szervezetet a szülésre, a baba szoptatására. Nem szabad azonban a „kettő helyett evés” csapdájába esni, a várandósság alatt az energiaszükséglet csupán kb. 15%-kal nő, ez is csak a várandósság második felére.

A nagy súlygyarapodás szövődményekkel járhat, különösen akkor, ha a kismama (jelentős) súlytöbblettel esik teherbe. Megterheli az anya szervezetét, a szív- és érrendszert, ízületeket, megnő a terhességi cukorbetegség, a toxémia kialakulásának, illetve a koraszülés kockázata. Valamint nem csak a várandósság idejére hat negatívan, hanem azt követően is, hiszen ezen típusú megbetegedések kialakulásának kockázata többszörösére nő a szülést követő 5-10 éven belül.

Az egyes trimeszterekben más és más a tápanyagszükséglet, ezért érdemes általános esetben mindhárom trimeszter elején dietetikai konzultációt kérni, amely keretében dietetikus szakember segít a megfelelő, egyénre szabott étrend összeállításában.


Milyen esetekben különösen fontos a szakszerűen irányított étrend?

  • ha jelentős, 10 kg feletti súlyfelesleggel esik teherbe a kismama
  • a várandósság alatt nagyléptékű a súlygyarapodás (a teljes várandósság idejére általánosan az ideális súlygyarapodás 9-12 kg), így például, ha az első trimeszterben már 4-5 kilogrammot gyarapodik a kismama, nagyon oda kell figyelnie a továbbiakban
  • terhességi cukorbetegség kialakulásakor, illetve ha magas a kockázata a várandósnak (családi kórtörténet, korábbi várandósság alatti terhességi cukorbetegség miatt)
  • ha a családban, vagy korábbi várandósság esetén előfordul toxémia és diabétesz
  • táplálékallergia esetén
  • ha nem kiegyensúlyozottan, vegyes étrend szerint táplálkozik a kismama, pl. vegeterianizmus, vegán étrend stb.

Rólunk mondták

Rólunk mondták Rólunk mondták
Rólunk mondták

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó dietetika a várandósság alatt cikkeink Összes cikk