Online időpontfoglalás

Dietetika a várandósság alatt

A megfelelő táplálkozásnak kiemelt szerepe van a várandósság alatt, nem csak az anyuka, de a kisbaba egészsége érdekében is.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Dietetika a várandósság alatt

A megfelelő vitamin-, ásványi anyag és tápanyagbevitel biztosítja a baba fejlődését és az anya erőnlétét, valamint felkészíti a szervezetet a szülésre, a baba szoptatására. Nem szabad azonban a „kettő helyett evés” csapdájába esni, a várandósság alatt az energiaszükséglet csupán kb. 15%-kal nő, ez is csak a várandósság második felére.

A nagy súlygyarapodás szövődményekkel járhat, különösen akkor, ha a kismama (jelentős) súlytöbblettel esik teherbe. Megterheli az anya szervezetét, a szív- és érrendszert, ízületeket, megnő a terhességi cukorbetegség, a toxémia kialakulásának, illetve a koraszülés kockázata. Valamint nem csak a várandósság idejére hat negatívan, hanem azt követően is, hiszen ezen típusú megbetegedések kialakulásának kockázata többszörösére nő a szülést követő 5-10 éven belül.

Az egyes trimeszterekben más és más a tápanyagszükséglet, ezért érdemes általános esetben mindhárom trimeszter elején dietetikai konzultációt kérni, amely keretében dietetikus szakember segít a megfelelő, egyénre szabott étrend összeállításában.


Milyen esetekben különösen fontos a szakszerűen irányított étrend?

  • ha jelentős, 10 kg feletti súlyfelesleggel esik teherbe a kismama
  • a várandósság alatt nagyléptékű a súlygyarapodás (a teljes várandósság idejére általánosan az ideális súlygyarapodás 9-12 kg), így például, ha az első trimeszterben már 4-5 kilogrammot gyarapodik a kismama, nagyon oda kell figyelnie a továbbiakban
  • terhességi cukorbetegség kialakulásakor, illetve ha magas a kockázata a várandósnak (családi kórtörténet, korábbi várandósság alatti terhességi cukorbetegség miatt)
  • ha a családban, vagy korábbi várandósság esetén előfordul toxémia és diabétesz
  • táplálékallergia esetén
  • ha nem kiegyensúlyozottan, vegyes étrend szerint táplálkozik a kismama, pl. vegeterianizmus, vegán étrend stb.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó dietetika a várandósság alatt cikkeink Összes cikk