Online időpontfoglalás

Kismamák fogászati ellátása

A várandósságra érdemes a „fogainkat is felkészíteni” és már a baba tervezésekor ellátogatni fogorvosunkhoz: az amalgám tömések cseréjét például nem célszerű a terhesség időszakára időzíteni a felszabaduló higany káros hatása miatt.

Kismamák fogászati ellátása

Felkészülés a babavárásra

A várandósságra érdemes a „fogainkat is felkészíteni” és már a baba tervezésekor ellátogatni fogorvosunkhoz: az amalgám tömések cseréjét például nem célszerű a terhesség időszakára időzíteni a felszabaduló higany káros hatása miatt. Bár a beavatkozások terhesség ideje alatt is elvégezhetőek, a töméscseréhez speciális izolálás szükséges. Gyökérkezelés esetén a gyökértömés kontrollja fogászati röntgen segítségével, megfelelő elővigyázatossággal, ólomkötényes takarással elvégezhető.

Kismamák fogászati ellátása

A terhesség ideje alatt a szervezet anyagcseréjében, hormonháztartásában komoly változások mennek végbe, amelyek a szájüregre is hatással vannak. A hormonális változások miatt például az íny duzzadtabbá válhat, gyakrabban fordulhat elő fogínyvérzés is, ami sajnos jó táptalajt biztosít a baktériumok számára.  Nagyon fontos, hogy a kismamák a várandósságuk alatt külön figyeljenek fogaik egészségére is, hiszen ez az időszak nagyban meghatározza a fogak állapotát és szépségét a szülés után is.


Ajánlott fogászati program:

Első trimeszter: most derüljön ki, ha gond van
A fogászati szűrővizsgálat a magyar terhesgondozási protokoll szerint kötelező, ennek ideális időpontja az első trimeszter. A szűrővizsgálat mellett ajánlott fogkőeltávolítást és polírozást végeztetni, hiszen a fogágygyulladás gyakoribb a terhesség alatt, amely sajnos hatással lehet a babára is, mivel a súlyos gyulladás növelheti a koraszülés kockázatát.

Második trimeszter: fogászati beavatkozás ideje, ha feltélenül szükséges
A várandósság alatt csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket javasoljuk elvégezni, azt is a második trimeszterben. Ha lehet várni a kezeléssel, akkor mindenképpen javasolt a baba megszületését megvárni, ha nem, akkor az 6. illetve 7. hónap a legmegfelelőbb.

Harmadik trimeszter: a megelőző figyelem ideje
Érdemes még egy szűrővizsgálatra jelentkezni, hogy most derüljön ki, ha a várandósság hatással volt a fogakra, ne akkor, amikor már fáj. Érdemes ebben a trimeszterben is eltávolíttatni az esetleges fogkövet, hiszen a baba megszületését követően az anyának tapasztalatunk szerint nem lesz ideje fogorvoshoz menni, így előre bebiztosíthatják magukat.

Rólunk mondták

Rólunk mondták Rólunk mondták
Rólunk mondták

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó kismamák fogászati ellátása cikkeink Összes cikk