Online időpontfoglalás

Harmadik trimeszteri állapotszűrés

A 30. heti ultrahangvizsgálat célja a magzat növekedési ütemének, valamint oxigén- és tápanyag ellátásának ellenőrzésére szolgál.

Harmadik trimeszteri állapotszűrés

Orvosaink 16 vizsgálati síkot elemeznek ekkor, ellenőrzik a szív szerkezetét, mivel vannak olyan szívhibák, amelyek a 20. hetes vizsgálatnál még nem látszanak (pl. aorta szűkületek).

A harmadik trimeszterben felismert szíveltérések általában nem jelentős, jellemzően jól gyógyítható szívhibák, amelyeket fontos ismernünk, hogy még a születés előtt felkészülhessünk rá. Rendkívül értékes időt takaríthatunk így meg, és a baba születését követően olyan orvoscsapat tudja fogadni, hogy már azonnal elkezdődhet a kiszűrt probléma kezelése.

Az ultrahangvizsgálat általában a terhesség 30-32. hete között történik. A hazai és nemzetközi protokollok szerint minden várandósnál javasolt elvégezni, különös tekintettel azoknál a várandósoknál, akiknél az előző terhességben olyan szövődmények léptek fel, mint preeklampsia, magzati növekedési elmaradás, koraszülés, terhességi cukorbetegség, vagy méhen belüli elhalás. Elvégzése természetesen minden olyan esetben is különösen indokolt, ahol jelen terhesség során probléma lépett fel.

  • A magzati fej, haskörfogat és hosszú csöves csontok megmérése, valamint a magzat súlybecslése.
  • A magzat mozgásainak vizsgálata
  • A méhlepény helyzetének és megjelenésének vizsgálata
  • A magzatvíz mennyiségének meghatározása
  • A magzat agyi és köldök keringésének vizsgálat, a magzat oxigén és tápanyag ellátottságának megítélése.
  • Az agyi struktúrák, folyadékterek és a szürkeállomány barázdáltsági vizsgálatával a központi idegrendszer megítélése
  • A vese és húgyúti rendszerek vizsgálata a későn ábrázolódó tágulatok, szűkületek és vese szerkezeti eltérések kizárására
  • A gyomor és bélrendszer vizsgálata a későn ábrázolódó bélszűkületek és elzáródások kizárásához
  • A szív és nagyerek vizsgálata a későn ábrázolódó érszűkületek kizárásához.

Rólunk mondták

Rólunk mondták Rólunk mondták
Rólunk mondták

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó harmadik trimeszteri állapotszűrés cikkeink Összes cikk