Online időpontfoglalás

Zika vírus okozta kisfejűség: egyértelműen kimutatható magzati ultrahang vizsgálat segítségével

Az elmúlt hetekben szinte napról napra új hírek jelentek meg a zika vírusról és terjedéséről.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Zika vírus okozta kisfejűség: egyértelműen kimutatható magzati ultrahang vizsgálat segítségével

A NoSalty-val közös blogbejegyzésünkben ezúttal ezt a témát jártuk körbe. A vírust az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztik, legtöbbször enyhe, 5-6 napon belül múló betegséget okoz: fő tünetei közé tartozik a láz, szemfájdalom, szempirosság, kiütések a bőrön, izom- és ízületi fájdalmak, amik optimális esetben el is múlnak.

A vírus rendkívül veszélyes a várandósokra és magzatukra nézve egyaránt. A magzatnál komoly értelmi fogyatékossággal együtt járó kóros kisfejűséget (microcephalia) okozhat, ami magzati ultrahang vizsgálattal könnyen kimutatható. Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics szülész-nőgyógyásza foglalta össze a fő tudnivalókat:

Az RMC Magzati Medicina Központban a 20. és 30. heti szűrés során a koponya- és agyméretet, illetve az agystruktúrát is vizsgáljuk, ezek eredményét rögzítjük. A vizsgálat során ki tudjuk szűrni, ha a zika fertőzés hatására kisebb méretű a koponya, vagy a struktúrában elmeszesedéseket tapasztalunk.

Ha valaki olyan területről tér haza, ahol korábban kimutatták a fertőzés jelenlétét, érdemes egy nem rutinszerű ultrahangvizsgálaton részt venni, minél előbb, hiszen a vírusfertőzés nem mindig jár tünetekkel, így akkor is lehet, hogy valaki átesett rajta, ha nem észlelte semmiféle jelét.

Sajnos kezelésére nincs célzott terápia, ha a 24. hét előtt vesszük észre a kisfejűséget és elmeszesedést, a terhesség még megszakítható, a 24. hét után már nem.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?