Online időpontfoglalás

Mit tegyünk a szétnyílt hasizom ellen?

Nagyon sokan küzdenek vele, főleg a terhesség következtében alakul ki, súlyos egészségügyi és esztétikai problémákat okozhat – ez a szétnyíló hasizom.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit tegyünk a szétnyílt hasizom ellen?

A terhesség velejárója

Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat. A magzat növekedésével a hasfal nagyon sokat tágul, ennek következtében a has közepén futó egyenes izmok két oldalra tolódnak, hogy helyet biztosítsanak a megnőtt hasnak. Normális esetben ez egy ártalmatlan jelenség, ami a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ahogy a test regenerálódik.


Mikor van baj?

Előfordulhat sajnos, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Az izmok szétválása következtében a szalagok megnyúlhatnak, a kötőszövet sérülhet, esetleg elszakadhat. Ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, vagy ha a rendellenesség több hónappal a szülés után is fennáll, az komolyabb problémát jelez, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A természetesnél nagyobb szétnyílást okozhatja túlsúly, ikerterhesség, nehéz tárgyak emelése, illetve gyenge izomzat és kötőszövet is.

szetnyilt_hasizom_4.pngForrás:
http://www.abdomupdates.com/2015_11_01_archive.html

 

Nem csak esztétikai problémákat okozhat

A szétnyílt hasizom legjellemzőbb tünete a hasfal elődomborodása a köldök és a szegycsont között. Ettől a has nagynak tűnik, látványa egy több hónapos terhes pocakhoz hasonlít. Ez könnyen vezethet önértékelési- és önbizalom zavarokhoz, de ami még ennél is rosszabb, hosszútávon hátfájást, sérvet, inkontinenciát, gerinc- és derékfájást okozhat.    

 

Mennyire nyílt szét a hasizom?

A rendellenesség nem mindig látható szabad szemmel. Az alábbi módszerrel könnyen megvizsgálhatod, hogy érint-e a probléma.

  • Feküdj hanyatt
  • A térdeidet húzd fel
  • Vegyél egy nagy levegőt
  • Emeld meg a fejedet és a válladat, mintha hasprést végeznél
  • A köldöködnél mélyeszd az ujjad a hasadba
  • Felfele és lefele 4-5 cm hosszúságban nyomogasd végig a terültet
  • Érezni fogod, hogy mennyire süllyed bele az ujjad a hasadba, ez megmutatja, hogy rendesen összezárnak-e az izmok.

szetnyilt_hasfal_5.jpg

Forrás:
http://www.babanet.hu/gyerek/anyasag/gyerunk-anyukam-te-szereted-magadat/


Megoldások

  1. Megelőzés

A probléma megelőzhető, ha a terhesség előtt és alatt is tornáztatjuk hasizmainkat, figyelünk a megfelelő testtartásra és nem emelgetünk nehéz tárgyakat, például kerüljük a megerőltető, súlyzós edzéseket.  Ha van már gyermek a családban, akkor a várandós anyuka őt se emelgesse. A kismamák hasizom gyakorlatai nem a szokásos lábemelésekből és felülésekből állnak, hanem gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból.

  1. Torna

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, de hosszadalmas. Sok-sok gyakorlás szükséges. A tréning célja, hogy a hasizok tónusa és ereje úgy alakuljon, hogy az egyenes hasizom újra középre tudjon  húzódni. Minden esetben kérd ki egy gyógytornász véleményét, mielőtt belevágsz, mert bizonyos gyakorlatok ilyenkor többet ártanak, mint használnak.

A torna mellett hatékony segítség lehet a Tape ragasztószalag alkalmazása, amely segíti a szétvált rostok újbóli egyesülését, regenerációját.

  1. Műtét

Súlyosabb esetekben indokolt lehet a műtét. Ennek során az egyenes hasizmokat egymáshoz varrják, így szüntetik meg a hasfali izomzat lazaságát.  A beavatkozás altatásban végzik és 1-2 órán keresztül tart, a teljes gyógyulási idő 2-3 hónap. A szülést követően akkor végezhető el a műtét, ha a kismama leadta a súlyfelesleget és körülbelül 6 hónapig tartja is az új súlyát.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?