Online időpontfoglalás

Ultrahangvizsgálatok várandósság alatt – egészségkárosító hatásuk nincs, ellenben fontos szerepük van a rendellenességek, eltérések kiszűrésében

Az utóbbi időben újra megsokasodtak a rémhírek, miszerint az ultrahang káros a magzatra. Vannak, akik attól félnek, hogy túl magas lehet a vizsgálófej hőmérséklete, mások úgy gondolják, káros a sugárzás vagy fájdalmas a vizsgálat.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ultrahangvizsgálatok várandósság alatt – egészségkárosító hatásuk nincs, ellenben fontos szerepük van a rendellenességek, eltérések kiszűrésében

Blogbejegyzésünkben ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyász szakorvosunk segítségével.

Sokan félnek az ultrahangvizsgálattól a várandósság alatt, azt gondolják, hogy esetleg valamilyen ártalmat okozhatnak a babának. Ez a kérdés természetesen a szakembereket is foglalkoztatta és tudományos módszerekkel keresték rá a lehető legpontosabb választ.

Az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatait összegző, WHO által publikált közlemény eredményei alapján azt mondhatjuk, hogy a terhesség alatt végzett ultrahangvizsgálatok biztonságosak. Nem rontják a szülészeti kimenetelt, nem okoznak egészségkárosodást, nem fokozzák sem a mentális, kognitív problémák, sem pedig a gyermekkori daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, hiába jelennek meg időről időre ezzel kapcsolatos rémhírek.


Az ultrahang hatása

Mivel az ultrahang - mint minden hang - mechanikai rezgés, kétségtelen, hogy van fizikai hatása, ez azonban a diagnosztikában használt paraméterek mellett nem okozza a magzat egészségkárosodását. Az egyik fizikai hatás lehet a vizsgált szövet hőmérsékletének emelkedése, de ennek mértéke diagnosztikus ultrahangvizsgálat során olyan kicsi, hogy szöveti károsodásól nem kell tartani. A vizsgálófej pedig ha kissé fel is melegszik, annak oka a vizsgálófejben működő elektromos készülék hőkibocsátása és a fenti hatástól független, nincs kapcsolatban a magzatvíz vagy a magzati szövetek hőmérsékletével.

A másik fizikai hatás, amivel gyakran ijesztgetik a várandós nőket, az úgynevezett kavitációs hatás, aminek a lényege, hogy a mechanikus rezgés kapcsán a szövetben apró gázbuborékok keletkezhetnek. Ez a kavitációs hatás elsősorban ott jelentkezhet, ahol valamilyen gáz találkozik más halmazállapotú szövettel. Egyrészt méhen belül nincs gáz, így ezért sem kell ettől a jelenségtől tartani, másrészt a kavitációs hatás diagnosztikus készülékek esetén egyébként sem éri el az emberi szövetekre káros határt.

Az ultrahangvizsgálat során a legnagyobb kellemetlenséget a várandós nő számára a has vizsgálófejjel történő nyomása és maga a fekvő testhelyzet okozhatja. A magzatnál sem tapasztalható olyan reakció, amely alapján arra következtethetnénk, hogy méhen belül fájdalmat vagy egyéb kellemetlen érzetet keltene a vizsgálat. Ennek kapcsán azt is fontos megjegyezni, hogy a két legnagyobb részletességű és leghosszabb ultrahangszűrés idején, a 12. és 20. héten a fájdalomérzéshez szükséges idegi hálózat még nem fejlődött ki, illetve túlságosan éretlen, tehát minden bizonnyal a magzatok számára sem jár kellemetlenséggel az ultrahangvizsgálat.


A legfontosabb diagnosztikai eszköz várandósság alatt

A várandósság alatt végzett ultrahangvizsgálatok az egyik legfontosabb szűrő- és diagnosztikai módszernek számítanak: segítségükkel észre tudjuk venni az esetleges fejlődési rendellenességeket és egyéb eltéréseket és ezek kezelését már magzati korban meg tudjuk tervezni.

  • Az első trimeszteri kiterjesztett szűrés segítségével az általános fejlődési rendellenességek 60%-át, a súlyos, felismerhető szívhibák 90%-át ki tudjuk szűrni
  • Az alkalmazott genetikai kockázatbecslő módszerrel a Down-szindrómás esetek 96-98%-a kiszűrhető.
  • A második trimeszterben tovább növelhető a hatékonyság, a 20. hét végére az összes ultrahangvizsgálattal felismerhető fejlődési rendellenesség 90%-a, míg a súlyos szívhibák mintegy 100%-a kiszűrhető.
  • A 30. heti ultrahangvizsgálat célja elsősorban a magzat növekedési ütemének, valamint a köldökzsinór és az agy vérkeringésnek az ellenőrzése, emellett néhány kisebb, csak ebben a terhességi korban felismerhető eltérés szűrése történik meg.

További információk RMC Magzati Medicina központunk oldalán érhetőek el.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk