Online időpontfoglalás

Nem szabad már magzati szűrést végezni preeklampszia szűrés nélkül!

A preeklampszia egy veszélyes és gyakori kórkép, amelynek súlyos következményei lehetnek az anyánál és a magzatnál egyaránt.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Nem szabad már magzati szűrést végezni preeklampszia szűrés nélkül!

A Fetal Medicine Foundation nyári tudományos kongresszusán bemutatták a legfrissebb tanulmányt*, amely bizonyította, hogy az aszpirinterápia csökkenti a preeklampszia kialakulásának kockázatát. A preeklampszia kialakulásának gyakorisága, súlyos következményei, illetve a most már evidenciákon alapuló terápiás lehetőség miatt, intézményünkben az első trimeszteri szűrés szerves részévé tettük a vizsgálatot.

Mit jelent a preeklampszia?

A preeklampsziát régen terhességi mérgezésnek és terhességi toxémiának is nevezték, ma a preeklampszia az elfogadott megnevezés. A terhesség 20. hete után jelentkezhet, bármely kismamánál, legtöbbször előzmények nélkül. Nem tudni kinél, pontosan mitől és mikor alakul ki. A kórkép az összes terhesség 2-5%-ában fordul elő, és ha a 34. terhességi hét előtt alakul ki (0,3-0,5%), súlyos és tartós anyai és magzati következményekkel járhat.


Tünetek

  • Hirtelen kialakuló (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás
  • Vizeletben megjelenő fehérje

Miért nem mindegy, mikor alakul ki?

Ha súlyos preeklampszia alakul ki, a helyzet orvoslása a szülés.  Ha megszületik a gyermek, megszűnik a preeklampszia, azonban nem mindegy, hogy ez mikor következik be. Ha az állapot a 34. terhességi hét előtt jelentkezik, az újszülött koraszüléssel jön világra, ami sok magzati problémával jár: növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, koraszülés miatti komplikációk. Amennyiben súlyos preeklampszia kialakul, annak az anyára nézve is súlyos veszélyei vannak, vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel.


Hogyan szűrhető?

A preeklampszia kialakulásának kockázata egy modern módszer segítségével már a várandósság 12. hetében 90 százalékos detekcióval szűrhető. A Fetal Medicine Foundation ajánlása alapján a szűrés az anyai vérnyomás mindkét karon történő méréséből, a méhverőér (arteria uterina) áramlásának és a keringésben lévő speciális, a terhességhez kapcsolódó fehérjék koncentrációjának vizsgálatából áll. Emellett figyelembe vesszük az anya általános kórtörténetét, testsúlyát is.


Kialakulása megelőzhető

Amennyiben a szűrés során magas kockázat mutatkozik, a legújabb, nagyon megalapozott kutatások* alapján a 14-36. terhességi hét között szedett napi 150 mg aszpirin hatására a korai, azaz a 34. hét előtt jelentkező preeklampszia kialakulásának esélye 80%-kal csökkenthető. A gyógyszer recept nélkül kapható és terhességben biztonsággal használható. Az aszpirin elődjét, amit fűzfakéregből vontak ki, már a híres görög orvos, Hippokratész is ismerte és alkalmazta.

 

*Aspirin versus Placebo in Pregnancies at High Risk for Preterm Preeclampsia

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?