Online időpontfoglalás

Gyermekvállalás 35 felett - tényleg ketyeg a biológiai óra?

Tényleg szorongani kell, ha valaki nem huszonévesen vállalja az első babáját? 40 évesen is merjünk belevágni? Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyászunk cikke.

Gyermekvállalás 35 felett - tényleg ketyeg a biológiai óra?

Egyre jobban kitolódik a családalapítás időpontja, sokan csak karrierépítés után gondolkodnak el az első gyermek vállalásán. A környezetükben élőktől ilyenkor rengeteg nyomasztó kérdés érkezhet, mely rányomja a bélyegét a babatervezés élményekkel, izgalmakkal teli időszakára.

Az orvostudomány feladata, hogy lépést tartson a változó társadalmi igényekkel. Ha a hölgyek későbbre tervezik a gyermekvállalást, nekünk lehetővé kell tenni, hogy ezt biztonságosan tegyék, és szerencsére ez a modern magzati medicina területén sikerül is. Ha valaki 35-40 éves elmúlt, az egyáltalán nem zárja ki, hogy egészséges gyermeket szüljön.

Azt valóban tudjuk, hogy az életkor növekedésével csökken a teherbe esés esélye. És az is jellemző, hogy ha valaki később vállal gyermeket, az több stresszt, feszültséget generálhat. De ezek egyáltalán nem szabad, hogy kedvüket szegjék a babára vágyó hölgyeknek.


Lehet, hogy a stressztől nem esek teherbe?

Minden stresszhelyzet negatív az ember számára, különösen, ha babát tervez. Ha nagyon stresszes, feszült a nő, előfordul, hogy nem sikerül egyből teherbe esnie. Sokszor már egy kivizsgálás is oldani tudja ezt a stresszt, feloldja azt a blokkot, ami megakadályozza a megtermékenyülést.

Ez nem azt jelenti, hogy akkor gyorsan minden 35 év feletti nőnek meddőségi kivizsgálásra kell mennie. Sokkal jobb eldönteni, hogy babát szeretnénk, elmenni arra a pár vizsgálatra, ami ilyenkor fontos, és elkezdeni folsav tartalmú vitamint szedni. És persze felszabadultan élvezni a szexuális életet.

Ha 1-1,5 év alatt nem sikerül teherbe esni, akkor érdemes a meddőségi vizsgálatokat megkezdeni.


Ha sokat várok a babával, tényleg nagyobb eséllyel lesz beteg?

Van néhány olyan kórkép, mely gyakrabban fordul elő idősebb korban, ilyenek a számbeli kromoszóma rendellenességek, melyek közül a Down-szindróma a legismertebb. Azonban ha valaki 40 éves, az nem egyenlő automatikusan azzal, hogy magas kockázata van a magzatnak a Down-szindrómára. Ezt sokan sajnos félreértik. A kor csupán annyit jelez, hogy az adott korcsoportban gyakrabban fordul elő ez a kromoszóma rendellenesség, de az egyénnek a kockázata ettől eltér. Lehet egy 40 éves hölgynek sokkal kisebb az egyéni kockázata, mint egy 25 évesnek. Ezért is jó a modern magzati szűrővizsgálatok módszertana, mert meg tudjuk mondani az egyén kockázatát, anélkül, hogy invazív vizsgálatot, amniocentézist végeznénk.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk