Online időpontfoglalás

Preeklampszia szűrés

A preeklampszia több néven is ismert, például terhességi mérgezés vagy toxémia.

Preeklampszia szűrés

Mit jelent a preeklampszia?

A terhesség 20. hete után jelentkezhet bármely kismamánál, legtöbbször előzmények nélkül. Tünetei a hirtelen kialakuló (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás, a vizeletben megjelenő fehérje, valamint laboreltérések. A preeklampszia legfontosabb veszélye, hogy súlyos és tartós anyai és magzati károsodást okozhat. Az anyánál vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel, a magzatnál pedig a növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, valamint koraszülés miatti komplikációk jelentkezhetnek. A legújabb kutatások szerint a korai kezdetű preeklampszia kialakulása csökkenthető.*

A szűrés során kiemelt magas kockázatú esetekben a megelőzés lehetősége adott: a 14-36. terhességi hét között szedett napi 150 mg aszpirin hatására a korai, azaz a 34. hét előtt kialakuló preeklampszia 80%-ban megelőzhető vagy kialakulása kitolható olyan időszakra, amikor már nem jelent koraszülési kockázatot. A gyógyszer recept nélkül kapható és terhességben biztonsággal használható. Az aszpirin elődjét, amit fűzfakéregből vontak ki, már a híres görög orvos, Hipokratész is ismerte és alkalmazta.

A kórkép kialakulásának gyakorisága, súlyos következményei, illetve a kedvező terápiás lehetőség miatt intézményünk az első trimeszteri szűrés szerves részévé tette a vizsgálatot. (A vizsgálat egyelőre ikerterhességek esetében nem érhető el, az ehhez szükséges adatbázis az FMF-ben kialakítás alatt van.)

* Aspirin versus Placebo in Pregnancies at High Risk for Preterm Preeclampsia

Rólunk mondták

Rólunk mondták Rólunk mondták
Rólunk mondták

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó preeklampszia szűrés cikkeink Összes cikk