Online időpontfoglalás

Magzati szűrővizsgálatok

Átfogó magzati szűrővizsgálatot három alkalommal ajánlunk, a 12. héten, a 20. héten és a 30. héten. A három vizsgálat együttesen biztosítja a legalaposabb anatómiai, genetikai és magzati állapotszűrést.

Magzati szűrővizsgálatok

Intézetünk nemzetközi színvonalú és teljes körű magzati szűrő és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó központ, mely a nagyfelbontású, általános ultrahangvizsgálatok mellett speciális cardiovascularis (szív- és érrendszeri) szűrést, DNS és kromoszóma vizsgálatokat, valamint genetikai konzultációkat is biztosít a várandósoknak, és az őket gondozó szakorvosoknak.

Átfogó magzati szűrővizsgálatot három alkalommal ajánlunk, a 12. héten, a 20. héten és a 30. héten. A három vizsgálat együttesen biztosítja a legalaposabb anatómiai, genetikai és magzati állapotszűrést.

A vizsgálatokat FMF (Fetal Medicine Foundation London) által képzett és regisztrált orvosok végzik, tevékenységüket a szervezet évente ellenőrzi és auditálja.


Miért egyedülálló Magzati Medicina szolgáltatásunk?

 • FMF (Fetal Medicine Foundation London) akkreditált specialistánk végzi a vizsgálatokat.
 • Professzionális ultrahangkészülékekkel dolgozunk.
 • A vizsgálatokat időkorlát nélkül, ha szükséges, több órán át végezzük (a magzat fekvésétől és a láthatósági viszonyoktól függ).
 • Specialitásunk, hogy a rutinszűrés részeként már a 12. héten is vizsgáljuk a magzati szívet.
 • Országos referencia központként működünk: várandósgondozást vezető szakorvosok referálják hozzánk pácienseiket kifejezetten ezen vizsgálatokra.
 • Kiszűrt rendellenességek esetén másodvéleményt adunk, amely gyakran szükségtelenné teszi a kockázatos invazív beavatkozásokat.

Mely vizsgálatokra van szüksége?

Korábban, a várandósgondozás keretében minden 35 éves és a feletti kismamának automatikusan felajánlották az 1 százalékos vetélési kockázattal járó invazív magzati kromoszóma-vizsgálatot. Napjainkban azonban, az anyai életkor alapján végzett kockázat-meghatározásoknál lényegesen megbízhatóbb módszerek is léteznek.

 • Minden várandós számára ajánlott az első trimeszteri kombinált kiterjesztett szűrővizsgálat, amely vérvételből és ultrahangvizsgálatból áll. Ha a vizsgálat eredménye szerint alacsony a kockázat, akkor legközelebb a 20. heti, majd a 30. heti szűrővizsgálatot javasoljuk. Ha a kockázat magas, akkor további vizsgálatra van szükség.
   
 • Az első trimeszteri szűrővizsgálat során, ha az eredmény magas kockázatot jelez, (> 1/150) non-invazív genetikai vizsgálat (NIPT) javasolt, amely a vetélési kockázattal járó méhlepény mintavétel, chorionbiopszia alternatívája. A NIPT anyai vérvételből áll, amely így teljesen biztonságos a várandósságra nézve. A NIPT javasolt akkor is, ha bármilyen más kockázatbecsléssel (pl. anyai életkor, négyes teszt stb.) magas kockázat állapítható meg és a várandós nem vett igénybe nagyobb hatékonyságú hagyományos szűrővizsgálatot (pl. első trimeszteri kombinált-kiterjesztett szűrés) a kockázat pontosítására. Természetesen a teszt kérhető orvosi indokoltság nélkül szülői kérésre is, de csak az ultrahangvizsgálatot követően, mert a NIPT nem váltja ki az ultrahangvizsgálatot, mivel számos egyéb rendellenesség, probléma szűrhető ki az ultrahang segítségével, amelyre a teszt nem képes.
   
 • Pozitív NIPT eredmény esetén, vagy a magas kockázatú várandós kérésére, illetve egyéb genetikai javallattal invazív vizsgálat (méhlepény vagy magzatvíz mintavétel) elvégzése javasolt.
   

Bővebb információ az RMC Magzati Medicina Központról itt érhető el.
 

Rólunk mondták

Rólunk mondták Rólunk mondták
Rólunk mondták

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó magzati szűrővizsgálatok cikkeink Összes cikk