Online időpontfoglalás

A nők és a Covid-19: Hogyan hathat a testünk működésére?

Dr. Balogh Beatrix szülész-nőgyógyász szakorvosunk a Covid-fertőzés női szervezetre mért lehetséges hatásait mutatja be cikkünkben.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A nők és a Covid-19: Hogyan hathat a testünk működésére?

Sokan leírták már, hogy nőknél gyakoribbak az oltásra adott erős immunválaszok, mint a férfiaknál. „Cserébe” a férfiaknál sajnos a fertőzés tünetei súlyosabbak. Ennek hátterében a női és féri immunrendszer közti különbségek állnak, ezért is gyakoribbak nőknél például az autoimmun betegségek.

Egy másik gyakran emlegetett oltás utáni tünet a menstruációs zavar. Ez főleg fiatal hölgyeknél jelentkezik azzal, hogy a menzesz erősebbé, görcsösebbé, esetleg gyakoribbá válik. Ezek a tünetek jellemzően elmúlnak, általában már egy alkalom után. Ha mégis tovább tartanának, mint három menstruáció, akkor mindenképp forduljunk nőgyógyászhoz! Arról se feledkezzünk el, hogy panaszaink kezdetét gyakran kapcsoljuk egy-egy eseményhez, amihez valójába semmi közük.

 

A termékenység és az oltás

Korábban sok rémhír kapott szárnyra ezzel kapcsolatban, ezeket mostanra szerencsére cáfolták: az oltás nincs befolyással a termékenységre. Egy közelmúltban megjelent kutatás megnyugtatóan kimutatta, hogy a meddőségi kezelésben résztvevők sikerességi rátáját az oltás nem csökkenti. Előfordulhat – hangsúlyozzuk, hogy csak átmenetileg! – hogy a spermiumszám csökken. Ezért az oltás után a férfiaknak érdemes 3 hónapot várni a babaprojekt előtt és addig is bőszen szedni a szelént.

 

Az oltás hatásainál is érdekesebb, amit a Covid-fertőzés okozhat a nőknél

Feltűnően sokszor látunk a fertőzés után PCO-nak (policisztás petefészek szindróma) megfelelő képet a hölgyeknél. Kérdésre a páciensek jellemzően arról számolnak be, hogy a fertőzés óta rendszertelen lett a menzesz, fel is szedtek esetleg pár kilót – de ezt „home office” szövődménynek gondolják. Pár hónap alatt általában kezelés nélkül is rendeződnek a panaszok – de érdemes kicsit odafigyelni. D3-vitamint, alvás-menedzsmentet, zöldséget zöldséggel, mio-inozitolt (más néven B8-vitamin) és a cukros ételek, italok kerülését javasoljuk. És igen, cukor a fruktóz, a gyümölcscukor, a laktóz is! A súlyokkal való edzés és a futás nagyon jó, ilyenkor főleg stresszoldásra. Felmerülhet, hogy a már eleve PCO-s hölgyeket hogyan érinti a fertőzés. Feltételezve (és melegen ajánlva), hogy ők alapból a fentiek szerint élnek, az ő állapotukat remélhetőleg nem súlyosbítja a fertőzés.

 

Mit javasol a nőgyógyász?

Akár panaszok esetén, akár tünetmentesen, a fertőzés után mindenképp érdemes megejteni egy Covid-fertőzés utáni kivizsgálást, de legalább előrehozni az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatunkat, ami túlzás nélkül életet menthet.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk