Online időpontfoglalás

3 ok, amiért a gyermekgyógyászati szűrések nagyon fontosak

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a gyermekgyógyászati szűrésekről.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
3 ok, amiért a gyermekgyógyászati szűrések nagyon fontosak

Miért hasznosak ezek a vizsgálatok?

1. A szülő nem mindig látja, hogy gond van

A fejlődési elmaradásokra és egyéb egészségügyi problémákra utaló jeleket a szülők sokszor nem veszik észre, ha mégis, nem tulajdonítanak nekik jelentőséget. Például ha a gyermek csetlik-botlik, sokan legyintenek, csak ügyetlen. Pedig ennek hátterében szemproblémák, vagy mozgáskoordinációs elmaradások is állhatnak. Ugyanígy, azt hihetjük, ha a gyermek három éves korára még nem szólal meg, csak későn érő típus, miközben ez súlyos hallásproblémákat is jelezhet. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a gyermek nem tudja jelezni, hogy baj van. Vagy azért, mert még nem tud beszélni, vagy azért, mert nem tudja, mi a normális, egészséges.

2. Minél előbb elkezdjük kezelni, annál jobb

A korán felfedezett egészségügyi problémák, fejlődési rendellenességek, elmaradások gyorsabban és nagyobb hatékonysággal orvosolhatók. Ha gyermekkorban elkezdjük kezelni ezeket, idősebb korra teljesen megszűnhetnek, vagy enyhülhetnek és megelőzhetjük a maradandó, súlyosabb betegségek kialakulását.

3. A „csendes gyilkosok”

Léteznek olyan betegségek, amelyek könnyen rejtve maradnak és hosszútávon súlyos panaszokat okozhatnak. Ilyen például a magas vérnyomás, vagy a pajzsmirigy betegségek. A szűrővizsgálat alkalmával az orvos ezeket is felfedezi és időben megkezdődhet a kezelés.


Miből áll a gyermekorvosi szűrés?

A szűrővizsgálaton a gyermekorvos egy órán át foglalkozik a gyermek testi-lelki egészségével. Nem egy konkrét problémát szűrünk, hanem komplexen vizsgáljuk a gyermeket. Ellenőrizzük a növekedést és fejlődést, elvégezzük az életkornak megfelelő speciális vizsgálatokat, védőoltással kapcsolatos tanácsokat adunk és beadjuk a kötelező és választható védőoltásokat. A vizsgálat része egy mozgásszervi alapszűrés, az alvási rendellenességek szűrése, a széklet minőségének, állagának átbeszélése is. Sokan nem gondolják, de olyan egyszerű vizsgálatokból, mint a testsúly, testmagasság megmérése is következtethetünk olyan komoly betegségre, mint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés. Ha valamilyen eltérést találunk és további vizsgálatok szükségesek, szakorvoshoz irányítjuk a pácienst. Az általános egészséghez a lelki egyensúly is elengedhetetlen, ezért a szűréseken ezzel is kiemelten foglalkozunk. A szűrések kiváló alkalmat kínálnak az egészségnevelésre is.

Milyen egészségneveléssel kapcsolatos tanácsokat adhat az orvos?

Az orvos feladata az is, hogy segítse az egészséges gyermeknevelést. Tanácsot adunk a szülőknek, hogy milyen kiságyat, babakelengyét válasszanak, hogyan figyeljenek az autóban a gyermek biztonságára, mennyi időt engedjék tévézni. Segítünk eldönteni, hogy melyik sport lenne a legmegfelelőbb a gyermek alkatához, mennyi mozgásra van szüksége. Amikor a gyermek nagyobb, beszélgetünk vele a férfi-női kapcsolatokról, a szexualitásról és a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás témája is előkerül. Azt is megtanítjuk, hogyan végezhetnek önvizsgálatot, hogyan tapinthatják ki a csomót a mellben, herében.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk