Online időpontfoglalás

Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész

A súlyfejlődés elmaradása csecsemő- és gyermekkorban nagyon fontos tényező, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk rá. Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Súlyfejlődés elmaradása gyermekkorban - I. rész

A súlyfejlődés elmaradása a legtöbb esetben problémára utal, amivel mindenképpen foglalkozni kell. Ez az állapot veszélyes, hiszen rövid- és hosszútávon is következményekkel jár. A lelassult fejlődés miatt rövidtávon gyakoribbá válnak a fertőzések (elsősorban emésztőrendszeri fertőzések) és hatással van a viselkedésre is. Hosszútávon immunhiányos állapot, felszívódási zavar, magasság- és testsúlybeli elmaradás is jelentkezhet, illetve kedvezőtlenül befolyásolja a legtöbb szerv működését.


A súlyfejlődés elmaradásának alapvetően két oka van. Az első a nem megfelelő, inadekvát bevitel, a második pedig a fokozott tápanyagvesztés (megnövekedett igény). Ebben a cikkben az első okkal foglalkozunk részletesen, következő bejegyzésünkben pedig a második ok kerül majd a középpontba.

 

A NEM MEGFELELŐ TÁPANYAGBEVITEL KIALAKULÁSA

A gyermek megfelelő táplálásának kialakítása a szülő feladata, amiben az evidenciák és a gyermek egyéni igényei egyaránt szerepet kell kapjanak. Életkortól függően folyamatosan változik a babák és gyermekek igénye, figyelemmel kell követni, hogyan alakul az ideális tápanyagbevitel minősége és mennyisége. A nem megfelelő tápanyagbevitel két fontos dolog miatt maradhat el: ha valami miatt étvágytalanság alakul ki, vagy ha táplálási gyakorlat nem megfelelő.

Az étvágytalanság nehéz dió, ha a gyermek nem eszik, az bizony stresszforrás. Az ok lehet természetes, például a fogzási időszak, de utalhat lappangó betegségre, vitaminhiányra, vérszegénységre, fertőzésre és sajnos pszichés problémára is. Ezért, ha gyermekünknél huzamosabb ideig étvágytalanságot tapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi áll a hátterében.

A súlyfejlődés elmaradását rossz táplálási gyakorlat is okozhatja. Ebben az étel minősége és mennyisége is egyaránt meghatározó. Mire kell feltétlenül odafigyelni?

  • az ételek megfelelő tápanyag-összetételére (zsír-fehérje-szénhidrát arányaira)
  • az elegendő energia-bevitelre
  • vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintjére
  • az optimális táplálási gyakoriságra

Az étvágytalanság és a nem megfelelő táplálási gyakorlat szorosan össze is függ egymással. Ha a kiválasztott ételek nem tartalmazzák a megfelelő vitaminokat, és vitaminhiányos állapot alakul ki, az erősen befolyásolja az étvágyat. Igaz ez arra is, hogy ha a főétkezések között az ún. snack ételek leginkább édességből állnak, az elveszi a gyermek étvágyát az ebéd vagy a vacsora során.

 

MIT JELENT A MINŐSÉGI ALULTÁPLÁLTSÁG?

Ezt a fogalmat fontos ismerni, sajnos sok gyermeknél tapasztalható, hogy alultápláltsága, súlyfejlődési elmaradása az ételek nem megfelelő minőségéből fakad. A gyermekeknél gyakran lehet tapasztalni a fejlődéshez elengedhetetlen kalcium hiányát, ami a csontok optimális növekedéséhez és szilárdságukhoz szükséges. Gyakori a D-vitamin hiány is, ami az erős immunrendszer kialakítását segíti. A vashiány is igen jellemző, leginkább csecsemők körében, amikor az állati eredetű fehérjék bevitele még nem játszik szerepet. A vashiányos gyermekek szellemi és mozgásfejlődése elmaradhat egészséges társaikétól.

A minőségi alultápláltság esetén jellemző a túl magas energia-bevitel, az elégtelen mikrotápanyag mennyisége, az egyoldalú, értékes ásványi anyagokban és nyomelemekben szegény étkezés. Ez minden életkorban kártékony, de a gyermek első 3 évében különösen, hiszen ebben az időszakban a leghatékonyabb a prevenció. A megfelelő táplálkozási gyakorlat kialakításával nagymértékben megelőzhető az elhízás, a diabétesz és a szív- érrendszeri betegségek is.


MIT TEGYÜNK, HA GYERMEKÜNK SÚLYFEJLŐDÉSE ELMARADOTT?

Ilyen esetben minél hamarabb forduljunk gyermekgyógyászhoz, aki pontosan meg fogja tudni állapítani, mi okozza a problémát. Az alapos anamnézis felvétele és a gondos fizikális vizsgálat után határozható meg, milyen célzott vizsgálatra van szükség. (A laboratóriumi vizsgálatok ebben az esetben legtöbbször feleslegesek.)

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésével folytatódik, majd a táplálásterápia következik, melynek célja a „behozó” növekedés (catch-up growth) támogatása. Ennek legegyszerűbb módja, ha hagyjuk a gyermeket felesleges korlátozások nélkül, szabadon enni és kalóriadús ételeket kínálunk. Ha ez nem lenne elegendő, táplálék-kiegészítők és mesterséges táplálásra lehet szükség. A terápia megtervezését természetesen a háttérben lévő betegség, és az alultápláltság súlyosságának  foka határozza meg.

A Gyermekgyógyászati Központban kiváló gyermekorvosaink várják a kis pácienseket. Orvosaink szorosan együttműködnek egymással, így bármilyen egyéb szakterületről van szükség további vizsgálatra, a folyamat rendelőnkben gördülékenyen zajlik.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?