Gyermekkori túlsúly? - ezek a hormonális betegségek állhatnak a háttérben

A gyermekkori túlsúlyról bátran állíthatjuk, hogy kényes téma.

Gyermekkori túlsúly? - ezek a hormonális betegségek állhatnak a háttérben

Az elhízott gyermek aligha tehet arról, hogy túlsúlya van, hiszen étkezését szülei vagy gondozói biztosítják, a testmozgásról való döntés pedig szintén az övék. Szem előtt kell tartani azt is, hogy talán olyan betegséggel küzd a gyermek, ami elhízást okoz, és még az is lehet, hogy ez nincs diagnosztizálva. Ha egy túlsúlyos gyermekkel találkozunk, megfogalmazódhat bennünk a kérdés, hogy „vajon túl sokat eszik?”, „nem sportol?” vagy „lehet, hogy beteg?”.

Nehéz helyzetbe hozhat minket ez a pillanat, hiszen udvariatlannak érezhetjük feltenni ezeket a kérdéseket. A gyermekkori elhízás azonban rendkívül veszélyes a gyermek egészségére hosszútávon is. Ezért nagyon fontosnak tartjuk felhívni arra a figyelmet, hogy ha a rossz táplálkozást és a kevés testmozgást kizárhatjuk, akkor feltétlenül gondolnunk kell arra, hogy az elhízás hátterében betegség is állhat.

Dr. Maróti Ágnes gyermek-endorkinológusunk segítségével összegyűjtöttük azokat a lehetséges endorkinológiai betegségeket, melyek észrevétlenül képesek elhízást okozni a gyermekeknél.

Az endorkrinológia a hormontermelő mirigyek (pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy stb.) betegségeivel foglalkozik, vagyis a következőkben hormonális problémákról lesz szó. A nem megfelelő hormontermelés tünete többek között elhízás, az kialakult túlsúly pedig a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegséghez, magasvérnyomáshoz vezethet, és akár asztmát is okozhat. Ha gyermekkorban, korán diagnosztizáljuk a hormonprobléma eredetét, ezeknek a krónikus betegségeknek a kialakulását is megelőzhetjük.


Melyek azok az endokrin betegségek, melyek elhízást okoznak?

  • Pajzsmirigy-alulműködés
  • A pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) a pajzsmirigy működésének zavara, ha nem képes a megfelelő hormontermelésre. Gyermekkorban ez autoimmun eredetű és több tünete is jelentkezik. Az elhízás mellett figyelmesek lehetünk a hajhullásra, fáradékonyságra, bőrszárazságra (csecsemőknél foltos bőrre).

  • Inzulinrezisztencia
  • Gyakran említik az inzulinrezisztenciát (IR-t) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának. Ebben az esetben a hasnyálmirigy túlműködés okozza a hormonproblémát, ami szénhidrát-anyagcsere zavarhoz vezet. Ez a betegség az elhízás következménye és oka is lehet egyben.

  • Cushing szindróma

Ritka, de a gyermekkori elhízás esetén a Cushing szindróma is állhat a háttérben. Ezt a betegséget a mellékvesekéreg fokozott kortizoltermelése okozza, ami a cukor- és a zsíranyagcsere helytelen működését eredményezi. Így a zsír a gyermek hasára, a hát felső részére rakódik és az arcon is meglátszik.


Miért fontos a kivizsgálás?

Ahogy a fentiekben is említettük, a gyermekkori elhízás további krónikus betegségekhez vezethet, elsősorban ezért fontos, hogy pontosan tudjuk, mi az elhízás oka. Ha a helytelen táplálkozást és a mozgás hiányát kizárhatjuk, feltétlenül forduljunk gyermekorvoshoz.

A gyermekkorban viselt túlsúly nem csak fizikális terheltséget és egészségügyi problémákat von maga után. A gyermek mentális jólléte forog kockán, hiszen a kóros túlsúly társadalmilag sem elfogadott. Az iskolában testi és lelki bántalmazás is érheti, amely trauma évek múltán szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Az javasoljuk, sose hunyjon szemet a gyermekkori elhízás felett, hiszen a „struccpolitika” ezen a területen gyakran előfordul. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás nélkülözhetetlen a megfelelő testsúly és BMI érték kialakításához. A genetikai és hormonális betegségek szinte eltörpülnek amellett, milyen arányban okoznak elhízást a helyes életmód mellett. Az rendszeres (éves) gyermekgyógyászati vizitek és szűrővizsgálatok minden szülőt és gondozót segítenek abban, hogy idejében felismerjék a problémát.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?