Online időpontfoglalás

Orvosi segítség a túlsúlyos gyermekeknek

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Orvosi segítség a túlsúlyos gyermekeknek
h_alma_iskola.JPG
Gyermekkorban a felnőttkorhoz hasonlóan a többletsúlyt az esetek túlnyomó többségében a kalóriadús táplálkozás és a mozgásszegény életmód okozza. Bár a szülőktől örökölt elhízásra hajlamosító gének szerepe sem elhanyagolható tényező.

A súlytöbblettel rendelkező gyermekek gondozása komplex feladat. Az első találkozás során pontosan felvett családi ill. egyéni anamnézis, részletes fizikális vizsgálat ill. ezek alapján kért laboratóriumi vizsgálatokkal általában megállapítható a túlsúlyosság oka és fény derülhet olyan szövődményekre, melyek esetleg további vizsgálatokat tesznek szükségessé. Ilyen szövődmények lehetnek pl. magas vérnyomás, cukor ill. zsíranyagcsere zavar, ortopédiai eltérések, bőrgyógyászati problémák, menstruációs zavarok.

A kivizsgálás során talált eltérések alapján egyénre szabott életmód vezetési és diétás tanácsokat adunk a hozzánk forduló betegeknek. Az obez gyermekek kezelésének elsődleges célja a testsúlycsökkentése a testmagasságának, nemének ill. életkorának megfelelően, bár hangsúlyozni kell, hogy a növekedésben lévő gyermekeknél csak a testsúly növekedésének az ütemét lassítjuk le és a testhossz növekedése mellett változatlan testsúly is fogyást jelent.

Diétás tanácsadás keretében megtanítjuk a gyermekeknek és szülőknek az élelmiszerek kalória tartalmának a számolását és ismertetjük az egészséges táplálkozás alapjait. Elemezzük a betegekkel az USA-ban alkalmazott táplálék piramis ill. Nagy-Britanniában az élelmiszerek tápanyagtartalmának jelölésére használt közlekedési lámpa elvét és gyakorlati hasznát. Kisgyermek ill. serdülőkorú betegnél is segítünk a mindennapi helyes étrend kialakításában.

A súlytöbblettel rendelkező gyermekek kezelésének másik alappillére a fizikai aktivitás fokozása. A gyermekeket sokkal könnyebb fizikai aktivitásuk növelésére rávenni, mint diétáztatni. A jól kiválasztott sport pl. úszás, kézilabda, ahol a gyermek ki tudja használni a erősebb testalkatának az előnyét több sikerélményt jelenthet számára és ez hozzájárul ahhoz, hogy ne hagyja abba. A megfelelő sport kiválasztása mellett segítünk a gyermek egyéni igényeihez igazítva a mindennapi életben fizikailag aktívabb életmód kialakításában is.

A gondozás rövid távú célja a testsúly megfelelő mértékű és ütemű csökkentése, hosszú távú célja pedig a túlsúly okozta szövődmények megelőzése vagy visszafordítása, valamint a betegek életminőségének a javítása.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?