Online időpontfoglalás

Hogyan kerülhetjük el az intim fertőzéseket nyáron?

Dr. Weidner András, szülész-nőgyógyász javaslatai

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hogyan kerülhetjük el az intim fertőzéseket nyáron?

A nyári strandszezon kedvez a nőgyógyászati betegségek kialakulásának. Kellő odafigyeléssel és elővigyázatossággal azonban a gombás fertőzések elkerülhetők. Sokan nem tudják, hogy legtöbbször nem kizárólag a fürdőzés okozhat problémát. Ha szeretnénk elkerülni az intim fertőzéseket, néhány alapvető higiéniai szabályt érdemes betartanunk.

A következőkre érdemes ügyelni:

 • Strandolás után, függetlenül attól, hogy természetes állóvízben, folyóban vagy fürdőmedencében hűsöltünk, mindig zuhanyozzunk le.
   
 • Bár a vizes fürdőruha kellemesen hűsít a nagy melegben, mégis váltsuk szárazra a fürdőzés után. Mielőtt belebújunk a száraz ruhánkba, alaposan törülközzünk meg.
   
 • Menstruáció alatt a női szervezet jobban ki van téve a fertőzéseknek, ezért tampon használata mellett sem ajánlatos a strandolás. Ha a menzesz gyengébb napjain mégis vízbe mennénk, a fürdés befejeztével, amint tehetjük, cseréljünk tampont.
   
 • A nyári melegben ne viseljünk műszálas fehérneműt vagy szűk nadrágot. Az ilyen ruházat nem biztosít megfelelő szellőzést a testnek.
   
 • Ha nyilvános WC-t használunk, kerüljük a közvetlen érintkezést az ülőkével, a közös használatú WC deszkákon számos kórokozó megtalálható.
   
 • Tisztálkodás után mindig száraz és tiszta törülközőt használjunk.

Néhány tanács a megfelelő tisztálkodáshoz:

A nyári melegben fokozottan verejtékezünk, így ilyenkor különösen hangsúlyos a megfelelő gyakoriságú, illetve alaposságú intim tisztálkodás. Bár számos korszerű és hatékony tisztálkodó szer áll a rendelkezésünkre, nem mindegy, hogy mit és mikor használunk. A mosdás elmulasztása mellett a túlzott mértékű vagy nem megfelelő tisztálkodó szer használata is problémát okozhat. Az intim területek nyálkahártyáján élő jótékony hatású mikroorganizmusok gondoskodnak a megfelelő, savas PH érték fenntartásáról és a különböző kórokozók elszaporodásának megakadályozásáról. A megfelelő flóra fenntartása érdekében bőr-semleges hatású, pH5-ös értékű szappant vagy tusfürdőt érdemes használni. Hüvelyöblítő oldatok napi használata nem szükséges, ezeket inkább fertőzés esetén alkalmazzuk, de ebben az esetben se gyakrabban, mint heti egyszer.


Melyek a leggyakoribb nyári fertőzésék?

Sajnos, a legkörültekintőbb intim higiénia alkalmazása mellett is előfordulhatnak bizonyos nőgyógyászati fertőzések. Ebben az esetben érdemes már az első intő jelekre odafigyelni és időben nőgyógyász szakorvos fordulni. Leggyakrabban ezekkel a fertőzésekkel találkozhatunk: hólyaghurut, bakteriális vaginózis, gombás fertőzések.

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, panaszaival forduljon mielőbb nőgyógyászhoz:

 • Hüvelyi égő vagy viszkető érzés
 • Bő, kellemetlen szagú hüvelyváladék
 • Darabos hüvelyfolyás
 • Vizelési és alhasi fájdalom
 • Bőrpír

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk