Online időpontfoglalás

Menopauza, azaz totális fejre állásunk rövid története

A menopauza tüneteit testreszabott megoldásokkal lehet eredményesen kezelni. Ehhez kezelőorvosunknak pontos képet kell kapnia szervezetünk állapotáról és egyéni kockázatainkról.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Menopauza, azaz totális fejre állásunk rövid története

Talán 47 éves lehettem, amikor az első jelek megmutatták magukat. Kezdetben a menstruációmat megelőző napokban szállt meg egyfajta szokatlan érzékenység, bármitől el tudtam sírni magam. Ez aztán görcsös idegességgé és türelmetlenséggé fajult. 50 éves koromra minden kisebb-nagyobb stressz hatás a menstruációm megindulásához vezetett. Volt, amikor már harmadszor menstruáltam egy adott héten, gyakorlatilag permanensen betétekkel felszerelten éltem. Ha nem egy ragaszkodó és türelmes férfival él ilyenkor az ember, bizonyára minden intimitás elillan az életéből, és az önbizalma is darabokra esik mire föleszmél, a hétköznapibb nyűgökről már nem is beszélve.

A barátnőim az „Üdv a klubban!” felkiáltással fogadták nyavalygásomat, majd az éjszaka közepén izzadságban úszó ébredéseiket, a borzalmas hőhullámaikat, a néhány hónap alatt felhalmozódó nem kívánatos extra kilóikat, az idegösszeomlásaikat sorolták láthatóan megkönnyebbülve, hogy nem egyedül léptek az elsárkányosodás biztos útjára. Mindezzel együtt ezek nagyon elkeseredett beszélgetések voltak, feltétlen követésre alkalmas megoldási javaslatokkal senki nem tudott szolgálni. Éreztem, hogy fel kell keresnem nőgyógyászomat Dr. Csermely Gyulát az RMC-ben.

A fito-ösztrogén (a természetben előforduló növényi anyag) nem használt. Egy biopszia után, mivel a vérzészavarokat többnyire rendező hormon kibocsátó spirált már korábban sem bírtam, és van méhem, nem dohányzom, korábbi rendszeres szűréseim eredményei alapján semmilyen extrém kockázatot nem futottam, szisztémás hormonpótlást kaptam. Engem ez átsegített a bajon. Nálam minden körülmény lehetővé tette a gyógyszer használatát, és így is 2 év múlva a káros szövődmények (pl. májbajok) elkerülése érdekében abba kellett hagynom. De sem a vérzésem, sem a kiborulások nem tértek már vissza, és anyámhoz hasonlóan 53 éves koromra végleg elfelejtettem a menstruációt. Legalábbis eddig, remélem végleg.

Egy női lapban olvastam, hogy a Föld nőnemű lakosságának felét érinti, mégis tabunak számít a menopauza. Kb. 1 millió magyar nő szenved tőle többé, kevésbé. Már van világnapja is, október 18-án. A magazin javasolja, hogy tudatosan készüljünk rá. A szakemberek szerint a változókor számos új lehetőséget hordoz, ha nem negatívan éljük meg.  Én azzal szembesültem, hogy a hiedelmekkel messzemenően és gyorsan tisztába kerülhetünk, de arról, hogy hogyan lehet pozitívan megélni mindezt, nehéz használható receptet kapni.

Dr. Gullai Nórát, az RMC nőgyógyászati profilvezetőjét, megkérdeztem, hogy mit jelent a menopauza fogalma egész pontosan.

Gullai Nóra: A menopauza definíció szerint azt jelenti, hogy legalább 12 hónapon keresztül nem menstruál egy nő. A perimenopauza ezt az átmeneti állapotot, a premenopauza pedig az ezt megelőző állapotot jelenti, a kellemetlen, sokszor kibírhatatlan tünetek gyakran már ekkor jelentkeznek.

Kallós Eszter: Nóri, Te is nő vagy és orvos. Milyennek látod sorstársaidat ebben a vacak helyzetben?

GN: Nagyon sokszínű a kép. Vannak, akik több év kínlódás után jelentkeznek, vagy találkozom olyanokkal, akik teljes információhiányban állnak a folyamatokhoz, és vannak, akik még nem is mutatnak tüneteket, de kérik, hogy hormonpótlással előre kezeljük a helyzetet, mivel szeretnék megúszni a szörnyűnek hallott következményeket, és igazán szeretnék megállítani az időt. Mert lássuk be, hogy a menopauza megjelenése minden nőnek a szembesülés pillanata: öregszünk és ezzel együtt elkezdődhetnek a klimaxos tünetek, például hőhullámok, alvászavar, ingerlékenység, hüvelyszárazság, húgyúti fertőzések léphetnek fel, veszítenek a tónusukból a szöveteink, elvékonyodhat a hajunk, könnyebben hízunk… szóval nehéz időszak ez, tele önértékelési nehézségekkel a testi tüneteken túl.  A jó hír, hogy vannak megoldások a tünetek enyhítésére, a rossz hír, hogy bár az ösztrogén előnyösen hat a bőr több paraméterére, a komplett esztétikai kimenetelre vonatkozóan kevés adat áll rendelkezésre és önmagában ilyen igények jelenleg nem képezhetik hormonpótlás indikációját. De ha többet akarsz tudni a menopauza és a kezelésként adott hormonoknak a teljes szervezetet érintő hatásairól, akkor Baló Timivel beszélj, az endokrinológus kollégámmal, akivel együtt raktuk össze az RMC menopauza csomagját.

KE: Igen, ez a csomag. Most tényleg ennyi vizsgálaton kell részt vennie egy nőnek a megoldás megtalálása érdekében?

GN: Az volt a célunk a menopauza csomag kidolgozásával, hogy egy olyan komplett képet kapjunk páciensük szervezetének aktuális állapotáról és a várható egészségkockázatairól, amely lehetőséget ad a tökéletesen személyre szabott kezelésre. A menopauza nem pusztán nőgyógyászati kérdés. Például a nők számára előnyt jelentő kisebb kockázat kardiovaszkuláris téren a menopauzát követően eltűnik, gyakoribbá válhatnak a húgyutakat érintő problémák, törékenyebbé válhatnak a csontok és így tovább. Szóval olyan szempontból jó tudatosan készülni a menopauzára, hogy egyrészt a testünk állapotát és kockázatainkat ismerve teremtsünk lehetőséget a személyre szabott kezelésre, másrészt legyünk tisztában azokkal az esetleg totálisan új táplálkozási és életvezetési szokásokkal, amelyek segítenek a lehető legkisebb megrázkódtatással élni tovább az életünket és biztosítják azt, hogy továbbra is elfogadjuk magunkat. Ezt a nőgyógyászati eljáráson túlmutató megközelítést tartjuk korszerűnek, professzionálisnak és igazán páciensközpontú megoldásnak.

KE: Igen, ezzel a saját példám alapján is tökéletesen egyetértek. Tényleg több éves testi-lelki tortúrát tud elkerülni az ember egy valóban rászabott, hatásos kezelési programmal. Az egyébként merő véletlen, hogy nálunk anyai ágon ilyen évre pontos a menetrend menopauza fronton?

GN: Valóban van családi mintázat a menopauza megjelenésének idejében. Ennek főleg akkor lehet jelentősége, ha egy családban korán jön a menopauza. Ilyen esetben a lánygyermekek figyelmét érdemes felhívni arra, hogy náluk is nagyobb eséllyel lehet számítani a menopauza szokottnál korábbi érkezésére, ami a családterv szempontjából fontos információ lehet.

KE: És ami tényleg igazi tabu téma: a libidócsökkenés törvényszerű velejárója ennek az életciklusnak?

GN: Velejárója lehet, de ez ennél összetettebb kérdés. Párkapcsolataink, szexuális szokásaink, érzelmi életünk állapota feltehetően legalább annyit tesz hozzá ehhez (vagy éppen vesz el) mint a menopauza. Támogató eszközök - orvosi szempontból - itt is rendelkezésre állnak, beszélj Baló Timivel.

KE: Beszélek.

 

Kallós Eszter

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?